ООН: життя мільйонів людей в усьому світі знаходяться під загрозою, якщо не буде солідарності в боротьбі з коронавірусом

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш заявив, що життя мільйонів людей в усьому світі знаходиться під загрозою, якщо ми не продемонструємо солідарність, особливо бідним країнам, в боротьбі з пандемією коронавіруса, цітіруется БТА.

«Було доведено, що поширенням вірусу можна управляти. Його необхідно контролювати. Якщо ми дозволимо вірусу сковзити, як вогню, особливо в найбільш уразливих районах світу, він вб’є мільйони людей», – заявив Гутеріш на відеоконференції в штаб-квартирі ООН.

«Глобальна солідарність – це не просто моральний імператив, це в інтересах кожного. Дуже важливо, щоб ми проявили солідарність в нашій відповідь на кризу. Країна з хорошим здоров’ям не повинна думати, що вона повинна піклуватися тільки про своїх громадян », – додав він. Він також закликав до скоординованих заходів у всьому світі і уряди «беззастережно підтримувати багатосторонні зусилля, що вживаються Всесвітньою організацією охорони здоров’я по боротьбі з вірусом».

В економічному і фінансовому плані «ми повинні зосередитися на найбільш вразливих людях, низькооплачуваних працівниках, малих і середніх підприємствах. Це означає допомогу в оплаті праці та соціальному забезпечені, а також запобігані банкрутств і втрати робочих місць», – сказав Гутеріш.

Також існує необхідність «прихильності адекватним фінансовим ініціативам для підтримки проблемних країн», сказав глава ООН, підкресливши, що Міжнародний валютний фонд і Світовий банк грають ключову роль в цьому відношенні.

«Ми повинні утримуватися від спокуси вдатися до протекціонізму. Тепер прийшов час усунути торговельні бар’єри і відновити ланцюжок поставок. Уряди і центральні банки повинні забезпечити ліквідність для економіки, а також надати кошти найбільш знедоленим, найбільш потребуючим, бідним людям і країнам», – сказав Генеральний секретар ООН.