Малайзія та Індонезія хочуть, щоб Південно-Східна Азія була без’ядерною зоною

Малайзія та Індонезія мають намір продовжити спільні зусилля щодо підтримки без’ядерного статусу Південно-Східної Азії, виступаючи проти нової угоди про безпеку AUKUS, укладеної між Австралією, Сполученим Королівством та Сполученими Штатами. Як повідомляє New Straits Times, це питання обговорювалося на переговорах у Куала-Лумпурі між міністром оборони Малайзії Хішаммудіном Хусейном та його індонезійським колегою Прабово Субіанто.

“Ми обмінялися думками з поточних питань, висловивши стурбованість тим, що AUKUS може спровокувати інші країни на агресивнішу поведінку в регіоні, особливо в Південно-Китайському морі”, – сказав глава міністерства оборони Малайзії. За його словами, “Малайзія та Індонезія, як члени Асоціації держав Південно-Східної Азії, повинні спільно підтримувати без’ядерний статус регіону, а також принципи миру, свободи та нейтралітету”.

Хішаммудін також закликав “усі країни уникати провокаційних бойових дій, які потенційно можуть посилити напруженість або спровокувати конфлікти в Південно-Китайському морі”. «Усі конфлікти, розбіжності та суперечки, – сказав міністр, – мають вирішуватися послідовно, чітко шляхом переговорів і діалогу».