А ПАР відмовилася від вакцини AstraZeneca

Як повідомляє Associated Press, Південна Африка призупинила плани по вакцинації медичних працівників першої лінії від нового коронавіруса (COVID-19) вакциною, розробленою Оксфордським університетом і британо-шведської фармацевтичної компанією AstraZeneca.

Це сталося після того, як стало ясно, що, згідно з невеликим клінічним дослідженням, ця вакцина ефективна для запобігання тільки легкої та помірної форми хвороби.

Південна Африка отримала 1 мільйон доз вакцини AstraZeneca, і очікується, що вони почнуть вакцинувати медичних працівників в середині місяця.

Однак міністр охорони здоров’я звелено Мхізе заявив, що, згідно з попередніми даними дослідження, препарат забезпечує лише «мінімальний захист від легких і помірних» форм COVID-19, що викликаються південноафриканським штамом коронавіруса. “В результаті влада Південної Африки вирішили тимчасово призупинити використання вакцини, яка виявилася ефективною проти оригінальної версії коронавіруса”,- пояснив Мхізе.

Він додав, що будуть проведені дослідження, чи успішно AstraZeneca запобігає важку форму COVID-19 або смерть після зараження південноафриканської версією коронавіруса. У дослідженні, яке ще не було розглянуто, взяли участь 2000 осіб, більшість з яких були молодими і здоровими.

Найпоширеніший варіант коронавіруса в Південній Африці виявився більш заразним і викликав нову смертельну хвилю COVID-19 в країні. Більше 90 відсотків випадків захворювання в Південній Африці викликані їм.