Посольства п’ятнадцяти західних країн і НАТО в Афганістані закликають Талібан припинити вогонь

П’ятнадцять дипломатичних місій і посланник НАТО в Кабулі об’єдналися сьогодні, щоб закликати Талібан припинити військові наступи в Афганістані, всього через кілька годин після того, як мирна зустріч в Дохі не змогла домовитися про припинення вогню.

Делегація високопоставлених афганських офіційних осіб зустрічалася з політичним керівництвом Талібану в столиці Катару протягом останніх двох днів, але в заяві, опублікованій Талібаном вчора пізно ввечері, не згадується припинення ескалації насильства в Афганістані.

«У цей Курбан-байрам таліби повинні назавжди скласти зброю і продемонструвати всьому світу свою відданість мирному процесу», – заявили 15 дипломатів і посланник НАТО, маючи на увазі завтрашній мусульманське свято в Афганістані.

Спільна заява підтримали Австралія, Канада, Чеська Республіка, Данія, делегація Європейського союзу, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Корея, Нідерланди, Іспанія, Швеція, Великобританія і США, а також старший цивільний представник НАТО.

Під час останнього свята Курбан-байрам таліби закликали до тимчасового припинення вогню, заявивши, що вони хочуть дозволити афганцям проводити його мирно.

На цей раз такого оголошення не було, оскільки таліби швидко завоювали територію при майже безпрецедентний рівень боротьби по всій країні.

Повстанці натхнені тим, що іноземні сили близькі до повного догляду після 20 років бойових дій.

У заяві в понеділок також засуджувалися порушення прав, такі як спроби закрити школи та засоби масової інформації в районах, нещодавно захоплених талібами, які раніше заперечували такі звинувачення.

На зустрічах між афганськими лідерами і талібами в Досі обговорювалися шляхи досягнення політичної угоди про припинення конфлікту, заявив у понеділок голова Вищої ради миру Афганістану Абдулла Абдулла, який брав участь в переговорах.

«Ми домовилися продовжувати переговори, шукати політичне рішення поточної кризи, уникати жертв серед цивільного населення, сприяти гуманітарної допомоги та медикаментів для боротьби з пандемією Covid-19», – сказав Абдулла в Twitter.

У заяві талібів пізно ввечері в неділю додано: «Обидві сторони погодилися з необхідністю експедиції на мирні переговори, щоб якомога швидше знайти справедливе і міцне рішення поточної проблеми в Афганістані».

Мирні переговори між талібами і афганськими співрозмовниками почалися в вересні минулого року, але не привели до прогресу.

Представник Талібану в Дохі Мохаммед Ним також спростував повідомлення ЗМІ про те, що група повстанців погодилася на перемир’я з Ід в обмін на звільнення своїх ув’язнених.