На ключові посади в Афганістані таліби призначили екстремальних польових командирів

“Талібан, правлячий Афганістаном, оголосив про декілька призначень на керівні посади, призначивши двох досвідчених польових командирів заступниками в важливих міністерствах”, – повідомляє Reuters.

Представник Талібану Забіхула Муджахід сказав, що мулла Абдул Кайюм Закир буде заступником міністра оборони, а Садр Ібрагім – заступником міністра внутрішніх справ. Обидва чоловіки повинні були зайняти важливі пости в новому уряді, але жоден з них не увійшов в список міністрів, оголошений в цьому місяці.

Ці двоє були вказані в звітах ООН, як польові командири, лояльні колишньому лідерові талібів муллі Ахтар Мансуру, які чинили тиск на керівництво, щоб воно посилило війну проти підтримуваного Заходом уряду.

Ці призначення доповнили список прихильників жорсткої лінії в основній групі міністрів, до якої увійшли такі фігури, як Сираджуддін Хакані, глава екстремістської мережі Hakani, обвинувачений в серії нападів на цивільні об’єкти.

Нові призначення також відображають прагнення Талібану забезпечити єдність шляхом урівноваження регіональних і особистих розбіжностей, що виникли в міру переходу руху від військово-партизанських сил до управління в мирний час.

Згідно з червневим звітом Ради Безпеки ООН, Закир і Садр командували значними силами, званими Махазамі, які традиційно діяли в кількох провінціях.

Їх вважали настільки впливовими і незалежними, що серед керівництва були побоювання, що це може викликати напруженість, особливо на півдні і південному заході.

Закир, колишній в’язень у військовій в’язниці США в затоці Гуантанамо на Кубі, був близьким соратником покійного засновника Талібану мулли Омара. За повідомленнями ЗМІ, він був схоплений в 2001 році, коли війська під командуванням США домінували в Афганістані, і утримувався під вартою в Гуантанамо до 2007 року.

Він був звільнений і переданий афганському уряду, і багато хто очікував, що він стане міністром оборони в новому уряді до того, як був призначений син мулли Омара, мулла Мохаммед Якуб.