Український парламент затвердив склад уряду на чолі з прем’єр-міністром Гончаруком

У четвер український парламент затвердив склад нового уряду на чолі з прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком. Там залишаються два члена кабінету колишнього прем’єр-міністра Володимира Хройсмана: глава МВС Арсен Аваков і міністр фінансів Оксана Маркаров.

Кандидатів в нові міністри Гончарук висуває від імені партії “Слуга народу” Володимира Зеленського. У нього є незалежне більшість в парламенті з 254 членами. Склад уряду підтримали 281 з 424 депутатів.

Раніше відбулися голосування по кандидатах на посаду глави президентських міністерств. Главою МЗС України став Вадим Пристайко. До свого призначення в адміністрацію президента Пристайко був послом України в НАТО, а з 2014 по 2017 рік – заступником міністра закордонних справ.

Радник президента Андрій Загороднюк був затверджений парламентом на посаду міністра оборони. Він очолював відділ реформування проектів Міністерства оборони.

Європейську та євроатлантичну інтеграцію очолить віце-прем’єр Дмитро Кулеба, нинішній представник України в Раді Європи. Михайло Федоров став заступником прем’єр-міністра і міністром цифровий трансформації, який був радником Зеленського з питань оцифровки.

Ректор Київської школи економіки Тимофій Милованов отримав портфель міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства. Олексій Оржель став міністром енергетики та захисту навколишнього середовища України. Новим міністром інфраструктури є Владислав Криклій, колишній глава Центру обслуговування МВС, якого називають головним реформатором цієї установи.

Міністром розвитку громад і територій України призначено Олену Бабак. Анна Новосад стала міністром освіти і науки, яка раніше займалася питаннями європейської інтеграції в своєму міністерстві.

Портфель міністра охорони здоров’я був переданий Зоряні Скалецькій, експерту по медичній реформі. Міністерство культури, молоді і спорту перейшло до керівника телебачення Володимира Бородянського.

Міністром соціальної політики є Юлія Соколовська, яка до сих пір була радником в Міністерстві фінансів. Денис Малюська очолить міністерство юстиції. Раніше він працював консультантом у Світовому банку. Оксана Коляда стала міністром у справах ветеранів і окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, раніше працювала в цьому міністерстві на посаді заступника міністра.

Дмитро Дубілет – міністр Кабінету Міністрів України, співзасновник українського мобільного банку монобанк.

Після успішного голосування за новий склад уряду і затвердження заяв обраних міністрами нардепів про припинення депутатських повноважень Верховна Рада проголосувала за звільнення попереднього складу Кабінету міністрів.