Жахлива помилка виробника. В Іспанії препарат викликав «синдром перевертня» у дітей

Міністерство охорони здоров’я Іспанії виявило помилку у виробника дитячих ліків, яка призвела до гіпертрихозу у сімнадцяти з них. Захворювання, також відоме як «синдром перевертня», викликає надмірний рост волосся в різних частинах тіла.
Висновки відділу показують, що число дітей, яких торкнулася ця хвороба, після вживання препарату в формі сиропу під назвою «Омепразол Проклор», що містить неправильний інгредієнт, може бути вище. Препарат продавався як ліки від проблем зі шлунком. Міністерство охорони здоров’я Іспанії повідомило в середу, що з 17 підтверджених випадків гипертрихоза десять відбулися в Кантабрії, чотири – в Андалусії і три – в Валенсії.
У середу ввечері з іспанського ринку було вилучено 22 упаковки з ліками від проблем з травленням для дітей з основним інгредієнтом, званим омепразолом. Препарат, вироблений в Індії,  також містив речовину, яка стимулює ріст волосся у чоловіків.
В ході розслідування численних випадків рідкісних захворювань було виявлено, що помилка в приготуванні препарату сталася в компанії Farma-Quimica Sur SL, яка направила неправильну партію препарату на ринок.
Іспанська санітарна служба підтвердила в ході досліджень на фармацевтичному заводі в Малазі, що, хоча якість омепразолу, що поставляється з Індії в великих кількостях, була високою, помилки могли виникнути під час виготовлення невеликих партій препарату.
Через кілька тижнів у дітей, які вживали сироп з «неправильної партії», почали рости волосся, в тому числі на руках, обличчі та спині.
Згідно з інформацією, наданою іспанськими санітарними службами, шкідливий лікарський засіб потрапив приблизно до 30 аптек країни. Однак після припинення прийому сиропу симптоми гипертрихоза у дітей повинні зникнути.