В Україні бідних людей стає все більше

Стратегія подолання бідності, яка реалізується в Україні, починаючи з 2016 року, відчутних результатів не принесла. Дані, які оприлюднила Рахункова палата, показують, що в країні кількість людей, які живуть за межею бідності, постійно збільшується.

 люди за чертой бедности

Позитивна динаміка існує – люди стали отримувати більше грошей за рахунок підвищення мінімальної зарплати і пенсій. Однак, ці доходи зростають лише на папері, при цьому купівельна спроможність знижується.

В Європейському союзі давно відмовилися від такої методики. В ЄС аналіз добробуту людей роблять за допомогою немонетарних критеріїв, які відповідають кількості певних благ. Серед них: брак грошей на м’ясні та рибні продукти раз на два дні, нестача грошей на оплату медичних послуг, відсутність телефону, телевізора та пральної машини, нестача грошей, щоб купити автомобіль.

Починаючи з 2015 року український уряд вирішило орієнтуватися на європейські критерії визначення рівня бідності. З них понад 25 відсотків українців живуть за межею бідності.

Є й інші методи визначення рівня бідності, наприклад стандарти, які встановлені Організацією Об’єднаних Націй, згідно з яким на кожну людину в день повинно припадати мінімум 5 доларів, тобто по курсу – 4 200 гривень. При цьому, українці, які отримують мінімальну зарплату, після вирахування податків, отримують лише близько 3 000 гривень, а таких людей на сьогодні в нашій країні близько 5 мільйонів. Про пенсіонерів, переважна більшість яких отримує пенсію близько 2 000 гривень, і говорити не доводиться.

Нагадаємо, раніше ми писали про ціни на хліб в Україні, які стали дорожче, ніж у деяких країнах Європейського союзу.

Джерело: www.eurabota.ua

06.11.2018