Студентська віза в Німеччину: як отримати, які документи для навчання потрібні і яка вартість німецької навчальної візи

Престижність європейської освіти є жаданої мрією багатьох молодих людей з країн СНД, і українці тут не виняток. Не настільки важливо, спрацьовує стереотип або рівень підготовки дійсно має високу планку – головне, що навчання в ЄС, і в першу чергу в Німеччині, має велике практичне значення. Дипломи визнаються в більшості країн світу, а подальше працевлаштування полегшується.

Що дає і як отримати німецьку студентську візу? Які типи бувають і як оформити візу для навчання? Відповідей на ці та інші питання і буде присвячена ця стаття.

ЗМІСТ

  1. Мета поїздки в Німеччину для школярів і студентів
  2. Німецька навчальна віза або Visum zum Studium
  3. Як отримати національну студентську візу до Німеччини?
  4. Чи можна працювати в ФРН по даній візі?
  5. Особливості відкриття для матері з дитиною

Студентська віза в Німеччину

Мета поїздки до Німеччини для школярів і студентів

Навчання в ФРН, як і навчання в Польщі, багатоступінчате. Це може бути отримання шкільної освіти або навчання у ВНЗ, тривалі мовні курси або аспірантура, а також інші види освіти.

Залежно від мети різняться і типи віз для навчання. Основними є:

  • Visum zum Schulbesuch. Дозвіл на в’їзд і перебування, виданий з метою навчання в школі.
  • Visum zum Sprachkurs. Віза для навчання на курсах німецької мови. Рівень мовної підготовки може бути різним: від необхідного для вступу до ВНЗ до професійного вивчення німецької, включаючи різні діалекти.
  • Visum für Studienbewerber. В’їзд і перебування абітурієнтам для вступу до навчальних закладів. Видається на термін до 90 днів у випадках, якщо документи до ВНЗ подавалися, але запрошення ще не прийшло. Є й інший різновид, який видається абітурієнтам, які вже мають на руках запрошення.
  • Visum zum Studium – та сама жадана студентська віза до Німеччини. Іноді цей термін може використовуватися як узагальнююче поняття. Основні відмінності пов’язані з документами-підставами для отримання дозволів та, відповідно, термінами перебування. Про це типі віз поговоримо докладніше в наступному пункті статті.

Ми будемо дотримуватися опису процедури отримання саме студентської візи до Німеччини для українців, але громадяни інших держав, а також переслідуючі інші цілі поїздки, повинні розуміти, що в основному процеси схожі, проте деталі можуть відрізнятися.

Німецька навчальна віза або Visum zum Studium

В загальних рисах процедура отримання студентської візи здається простою: вступили до навчального закладу – на цій підставі отримали візу – вирушили до Німеччини на навчання.

Але, як це зазвичай і буває, всі неприємності приховані в деталях.

Детально про кроки для отримання візи буде сказано нижче, тут же зупинимося на загальних поняттях. Будь-яка учнівська віза в ФРН – це національний тип дозволу. Отримати його складніше і довше, ніж шенгенську візу, тому потурбуватися її отриманням варто заздалегідь.

Німецька віза

Для подачі на першу візу не завжди варто чекати запрошення з ВНЗ. Його можуть вислати і в крайні терміни перед початком навчання, а через роботу поштових служб, з’явитися воно може із запізненням. У цих випадках краще подавати на абітурієнтської візу без запрошення.

Ще один нюанс. Закінчивши українську школу, (за рідкісним винятком) не можна відразу вступити в німецький ВНЗ. У більшості випадків знадобляться спеціальні річні підготовчі курси для іноземців. Під них можна отримати відповідну візу.

Як отримати національну студентську візу до Німеччини?

Процес отримання Visums zum Studium складається з декількох обов’язкових кроків. Залежно від типу можуть відрізнятися набори документів, але в цілому процеси схожі.

Крок 1. Підстави видачі

Першим кроком для майбутньої візи є набуття підстав для неї. Якщо мова йде про продовження навчання, то досить студентського квитка або відповідної довідки з навчального закладу.

Підставою для початку навчання є запрошення (підтвердження допуску до навчання). У його відсутність для студентської візи можуть бути використані:

  • попередня реєстрація місця в навчальному закладі для проходження мовних курсів;
  • підтвердження факту подачі документів до навчального закладу;
  • довідка від коледжу або ВНЗ, в якій вказана необхідність особистої присутності абітурієнта для прийняття подальшого рішення.

Зверніть увагу, що вік претендента не обмежений повноліттям. Для деяких видів навчання віза може бути видана і більш молодим людям. Однак в цьому випадку будуть потрібні додаткові документи (докладніше нижче), а також законний повнолітній представник в Німеччині.

Крок 2. Необхідні документи на візу

Це один з найскладніших етапів. Будь-яка помилка або неточність може призвести до відмови у видачі візи. Тому необхідно бути гранично уважним.

Необхідні папери

Вступні поняття

Перш ніж перейти до повного переліку слід уточнити два моменти:

  1. Німецькі дипломатичні працівники працюють тільки з повним пакетом документів. Недостатній або невірно сформований пакет до розгляду не приймається.
  2. Сайти посольства ФРН публікують спеціальні пам’ятки із зазначенням в них списку документів. Самі пам’ятки до переліку не входять, однак потрібно роздрукувати їх в двох примірниках, власноруч підписати і обов’язково подати разом із загальним пакетом.

Громадяни України можуть завантажити пам’ятки за цими посиланнями:

Найменування

Посилання

Для студентів вищих навчальних закладів, коледжів та підготовчих мовних курсів, докторантів, кандидатів наук

Скачати

Для заявників, які планують навчатися в ФРН, але ще не мають допуску до навчального закладу, а також для участі в підготовчих мовних курсах перед навчанням у ВНЗ

Cкачати

Для мовних курсів, які тривають понад три місяці

Cкачати

Для відвідування школи

Cкачати

Очевидно, що набори документів будуть певним чином відрізнятися. Ми розглянемо необхідний пакет на прикладі студентської візи, але походу будемо давати пояснення і для інших типів учнівських віз до Німеччини.

Деякі посольства вимагають не тільки повного списку документів, але і формування переліку в точній послідовності, зазначеної в пам’ятці. Створюються три пакети: оригінали та два пакети копій, кожен з яких починається з підписаної пам’ятки.

Загальний пакет паперів для українського студента

Всі документи повинні бути надані в оригіналах і двох копіях, якщо не вказано іншого.

А також пакет повинен мати присяжний переклад та апостилювання, якщо заповнені папери не на німецькій мові.

До списку входять:

 

Документ

Пояснення

Закордонний паспорт

Крім пред’явлення оригіналу необхідні дві копії всіх сторінок з відмітками. Термін дії документа не повинен бути менше ніж 3 місяці після закінчення терміну потенційної візи. Також необхідна наявність, як мінімум, двох чистих сторінок.

Всі попередні і нині діючі, але інші, закордонні паспорти

Оригінали і копії по аналогії з попереднім пунктом (за винятком терміну дії і наявності вільних сторінок).

Візові анкети

Два примірника заповнені по-німецьки або по-англійськи. Пам’ятайте, що мова йде про національну візу – шенгенські анкети не приймаються!

Фото – 3 шт.

Знімки робляться по візовим правилам. По одній прикріплюються до анкет і ще одна подається окремо.

Допуск до навчання

Оригінал і дві копії. Див. Крок 1. Підстави.

Підтвердження фінансування

Оригінал і копії. Це одне з питань, що викликає найбільші труднощі. Розглянемо його докладно нижче.

Автобіографія

Надаються два примірника. Складається власноруч, із зазначенням професійних навичок, попередньої освіти і т.п.

Мотиваційний лист

Лист пише претендент самостійно на німецькій мові. Обов’язково повинні бути відображені пункти:

  • Предмет запланованого навчання (факультет, спеціалізація).
  • Чому обрано саме Німеччину.
  • Життєві плани після закінчення навчання.
  • Ваші знання німецької: як, скільки по часу і де вивчалася мова.
  • Якщо мова йде про підготовчі курси, вказується місце майбутньої здачі DSH / DaF.

Бажано підтвердити написане документами.

Підтвердження володіння мовою навчання

З оригіналом надаються дві копії. Мінімальний рівень – В1, за винятком мовних курсів.

Підтвердження допуску в ВУЗ

Нотаріально завірені копії та оригінал:

  • При продовженні навчання – студентський.
  • Для середньої освіти – шкільний атестат.
  • Для пост-вузівської освіти – диплом університету.

Додатково для неповнолітніх

  • Свідоцтво про народження.
  • Дозвіл від батьків на виїзд із зазначенням повнолітньої особи, що бере на себе відповідальність за неповнолітнього в період його перебування в ФРН.

Всі документи апостилюються, мають присяжні переклад та дві копії.

Страховка

Досить туристичного поліса на перші дні перебування і гарантій страхування в Німеччині. Надати готовий поліс для німецької візи можна в день її отримання.

 

Що потрібно для абітурієнта, школяра і курсів німецької мови?

Посилання на повні пам’ятки вже надавалися вище.

Тому тут ми лише вкажемо різницю між наданими даними для студентської візи і іншими типами.

Особливості наступні:

  1. Абітурієнтам та учням мовних курсів з метою здачі DSH / DaF документами-підставами можуть також виступати підтвердження про подання заяв або інші письмові контакти з німецькими ВНЗ, а для курсів – оригінал підтвердження реєстрації на підготовчі курси з німецької мови.
  2. Довгострокові мовні курси (понад 3-х місяців) розглядаються окремо і мають свої особливості. Так, потрібно подати оригінал з інформацією про кількість годин навчання на курсах в тиждень (мінімум 18 годин в тиждень) і підтвердження оплати.
  3. Для школярів пам’ятка виглядає інакше. По-перше, необхідні все ті ж документи, що потрібні неповнолітнім по інших типах учнівських віз. По-друге, у випадках обміну необхідні оригінали та копії:
  • Якщо обмін відбувається за сприяння відповідної організації – підтвердження від цієї організації.
  • Якщо обмін здійснюється без посередників – підтвердження від української і приймаючої шкіл, що мова дійсно йде про міжнародний обмін учнями, а процес узгоджений з необхідними державними органами.
  • Запрошення від сім’ї або інтернату з підтвердженням забезпечення проживання і харчування.

Можуть бути й інші особливості, пов’язані з конкретними програмами та навчальними закладами. Уважно вивчіть відповідну пам’ятку.

Підтвердження фінансування навчання та проживання

Саме це питання частіше за інших ставить недосвідчених претендентів в глухий кут. Процес дійсно непростий, але знаючи всі деталі, пройти його цілком можливо без особливих витрат сил і нервів.

Підтвердження фінансування навчання та проживання

Підтвердити необхідно наявність коштів з розрахунку 720 євро на місяць, причому на рік вперед. Тобто мова йде про необхідну суму в 8 640 євро!

Підтвердити наявність коштів можна одним із способів:

Спосіб

Опис

Спонсорська допомога

Офіційна заява-зобов’язання, яке гарантуватиме оплату третьою особою необхідної суми. Крім іншого, в документі вказується мета і термін перебування учня. Завантажити бланк заяви можна  тут.

Депозит блокованого рахунку

Оригінал підтвердження відкриття рахунку (в разі Speziаlservice Ausländisсhe Studеnten dеr Deutschеn Bank AG досить копії). Блокований рахунок – це особистий рахунок в банку, на якому знаходиться сума не менше 8 640 євро, але використовувати можна не більше 720 євро на місяць. До документів додається довідка з банку, в якій однозначно вказано тип рахунку, загальна сума та доступні витрати в місяць. Повний текст пам’ятки по блокованим рахунках для громадян України можна подивитися в  цьому файлі.

Рахунок може бути відкритий вже після приїзду в ФРН. В цьому випадку студент повинен гарантувати майбутнє відкриття рахунку, підписавши спеціальну заяву. Бланк можна роздрукувати звідси.

Наявність стипендії

Достатність суми підтверджується оригіналом від Служби академічних обмінів Німеччини (DAAD).

Оплата навчання і утримання батьками

Для цього надаються:

  • Довідка про заробітну плату батьків / опікуна (або обох) або стан їх рахунків, що підтверджують наявність суми необхідної для річного перебування.
  • Копії паспортів батьків / опікунів (закордонних, в разі відсутності цивільних) і підтвердження спорідненості (наприклад, свідоцтво про народження).
  • Гарантії відкриття блокованого рахунку за фактом приїзду в Німеччину.

Вибирається один із зазначених способів, хоча деякі з них можуть і перетинатися в області гарантійних листів.

Крок 3. Запис в посольство Німеччини

Всі зібрані документи надаються безпосередньо в посольство ФРН. Візові центри національними візами в Німеччину, як правило, не займаються.

Залежно від завантаженості, посольства можуть ввести попередній запис на співбесіду, але в деякі періоди часу прийом відбувається по «загальній черзі». Уточнювати це треба на сайті посольства безпосередньо перед подачею документів.

Крок 4. Співбесіда

У зазначений час претендент з’являється в посольстві особисто (неповнолітні – в присутності  батьків або законного опікуна). Співбесіда проходить в форматі діалогу: працівник посольства буде вимагати необхідні документи, перевіряти їх, задаючи питання, що його цікавлять.

Запитувати можуть про що завгодно, також можуть задавати і особисті питання. Відсутність вірних відповідей може бути зараховано як приховування інформації.

Співробітник, який проводить співбесіду, не приймає особистого рішення про видачу візи, однак його думка може зіграти вирішальну роль.

Співбесіда

Крок 5. Біометрія, оплата вартості і ID-талон

Особам старше 12 років необхідно здавати відбитки пальців. Відбувається це в самому посольстві, зазвичай в день співбесіди. Біометричні дані надаються не кожен раз і якщо мова йде про повторну візу, претендент може бути позбавлений процедури.

Вартість студентської візи дорівнює вартості національної. Для громадян України, відповідно до міждержавних угод, вона безкоштовна. Однак іноземці, які проживають на території України і мають право подавати на візу за місцем проживання, оплачують 75 євро, або 37,5 євро – ціна візи для неповнолітніх.

Крок 6. Терміни оформлення

Отже, з’ясуємо скільки робиться віза. Ухвалення рішення може відбутися протягом декількох тижнів, але нерідко очікування розтягується і на кілька місяців. У будь-якому випадку цей період значно вище, ніж при отриманні шенгенської візи. Обов’язково враховуйте це при плануванні поїздки.

Результат необхідно відстежувати самостійно в таблиці, яка постійно оновлюється на сайті посольства.

Негативне рішення повідомляється поштою.

Крок 7. Отримання візи для навчання

Отримати візу можна особисто або, делегувавши ці повноваження третій особі, за дорученням. Для остаточного оформлення необхідно з’явитися в посольстві до відкриття, здати талон, паспорт і заповнити формуляр із зазначенням дати бажаного в’їзду.

Співробітники посольства перевірять все ще раз, і, як правило, у другій половині дня (після 15:30) видадуть паспорт з візою. Видача відбувається в тому ж вікні, куди здавався талон і формуляр.

Отримання візи для навчання

Чи можна працювати в ФРН по даній візі?

Студентська віза дає можливість офіційно працювати на території Німеччини, проте закони обмежують час працевлаштування: 120 повних робочих днів на рік або 240 скорочених.

Багато студентів вважають за краще працювати навіть без оплати праці, в соціальній сфері. Це позитивно впливає на подальшу легалізацію в Німеччині.

Особливості відкриття для матері з дитиною

Вчитися матерям з дітьми в Німеччині цілком можливо, хоч і існують певні плюси і мінуси. Теоретично, необхідно лише підтвердити фінансування проживання і харчування дитини, але на практиці є пара нюансів:

  1. Мінус. У Німеччині існує поняття відпустки по догляду за дитиною. У деяких федеральних землях вік дитини строго прописаний. Наприклад, він може становити 12 місяців (до року догляд матері чи батька обов’язковий), а значить, якщо у претендентки дитина молодше року, то у візі можуть відмовити.
  2. Плюс. При більшості ВНЗ є власні ясла / сади для дітей студентів. Більш того, утримання малюків часто бере на себе місто. Цей момент необхідно уточнити заздалегідь у ВНЗ і надати для візи відповідний документ.

Отримання студентської візи до Німеччини, можливо, не найпростіший процес, але преференцій, які дає німецька освіта, незрівнянно більше витрачених сил. Головне, вивчити заздалегідь все пов’язане з візою, щоб зібрати необхідні документи і не згаяти час.