Видача угорських паспортів на Закарпатті, – хроніка скандалу, про який всі мовчали

Між Україною та Угорщиною виник новий дипломатичний скандал. В Інтернеті опублікована запис з урочистим врученням паспорти Угорщини українському громадянину. Відео було зроблено в консульстві країни в Берегово – в невеликому місті в Закарпатті. На записі можна побачити, як представник МЗС Угорщини дає інструкції українцю про те, як користуватися другим паспортом і не потрапити в лапи» українських прикордонників, так як у нашої країни заборонено друге громадянство.

Скандальне відео призвело до справжньої «інформаційної бурі» і нового витка напруженості між Києвом та Будапештом. В Інтернеті почалася масова полеміка з приводу проблем подвійного громадянства, сепаратизму і права на свободу переміщення.

Выдача венгерских паспортов на Закарпатье

Подвійне громадянство в Україні – проблема, здатна «підірвати» товариство

Експерти проекту Еurabota.ua слід зазначити, що скандал навколо видачі угорських паспортів у Закарпатті – всім відома тема. Представники влади, також як і прості громадяни знали про масове отриманні друге паспортів уродженцями Закарпаття. Однак, ні чиновники, ні прості люди не хотіли піднімати проблемне питання, і має намір «закривали очі» на те, що відбувається на Закарпатті. Однак, з появою скандального відео з консульства в Берегові – питання знову піднято. Зараз українці чекають, чим же закінчиться черговий скандал з Угорщиною, і які наслідки він матиме.

Читайте також: На тіньовий бізнес в Україні розпочався активний наступ

Берегово – угорський анклав в Україні

Проблема угорців в Україні має історичні корені. Закарпаття є місцем компактного проживання угорців, а Берегово – єдине місто в країні, де українці – етнічна меншість. У населеному пункті угорську мову можна зустріти частіше, ніж українську, а більшість місцевих жителів ідентифікують себе, як угорці.

У Берегово – безліч осіб з подвійним громадянством. Етнічні угорці масово почали отримувати паспорти Угорщини, після її приєднання до ЄС. Однак, все відбувалося не офіційно і явище масово замовчувалося всіма сторонами суспільного і політичного життя.

Венгерский паспорт

Відео з видачею другого паспорта – українська спецоперація?

Після опублікування запису з видачею паспорта Угорщини в консульстві в Берегово, Будапешт заявив, що запис з’явився в результаті спецоперции українських правоохоронців. Угорська сторона зазначила, що країна є членом НАТО, а проведення заходів в її представництвах – акт агресії.

Українська сторона відмовилася коментувати походження відео і пригрозила вислати консула Угорщини з Берегово. У відповідь в Будапешті пообіцяли зробити теж з українським представником у своїй країні.

Читайте також: Зарплати програмістів стимулюють українських фахівців переїжджати в Канаду

Скандал з подвійним громадянством – що далі?

Зараз Будапешт і Київ лише обмежилися обопільними звинуваченнями і утрималися від активних дій. Український міністр закордонних справ заявив, що готовий «забути» про інцидент, якщо Угорщина надішле свого скандального консула, видавав паспорти на українській землі.

Офіційні представники України і Угорщини спробують вирішити конфлікт на поточному тижні в Нью-Йорку, де проходить Генеральна асамблея ООН. Незалежно від того, про що домовляться міністри, можна стверджувати, що «проблема спливла», а я наслідки, згідно з українською традицією, будуть заважати життю і роботі простих громадян.