Ціни в Словаччині: рівень словацьких цін на харчування, житло та інші витрати

Словакия фото

Словаччина – невелика, але стабільна країна з активно зростаючою економікою. Держава – сусід України, але не користується у наших співгромадян такою популярністю, як сусідні – Чехія чи Польща.

Однак, українцям потрібно звернути увагу на країну, оскільки тут високі зарплати, а ціни в Словаччині – нижче, ніж в інших країнах Східної Європи.

У цій статті ми розповімо про рівні цін в Словаччині і надамо приблизну суму грошей, яку необхідно витратити для підтримки гідного життя в цій країні.

Життя в Словаччині: коротко про головне

Країна має одну з найбільш швидко зростаючих економік Євросоюзу. Рівень зростання зафіксований на позначці в 12% у рік. Робота в Словаччині – є, однак тут зафіксована безробіття до 10%, що є високим показником.

Держава перейшла на євро і всі грошові операції проходять в загальноєвропейської валюти. Словаччина – не дорога країна. Основні витрати вище, ніж в Україні, але ненабагато. Витрати на життя покриваються високими місцевими зарплатами, складовими від 800 до 1000 євро.

Ціни в Словаччині вище всього в столиці Братиславі. В інших містах платити за житло, їжу та комунальні послуги доведеться дещо менше.

Ціни на продукти в Словаччині

Словакия фото

Місцеві жителі найчастіше купують продукти в супермаркетах. У країні також існують традиційні ринки, де можна придбати товари місцевих виробників за більш високою вартістю. Ціни на харчування в Словаччині порівнянні з якісними українськими товарами і не шокують свій вартістю, як у країнах Західної Європи.

В країні безліч супермаркетів, як мережевих, так і роздрібних. Продукти харчування, напої, одяг, інші товари можна легко купити з 9 ранку до 8 години вечора. Також в країні розташовано безліч торгових центрів, які працюють допізна і цілодобові магазини.

Рівень цін в Словаччині один з найнижчих в Європі і багато в чому можна порівняти з українським.

Нижче ви знайдете приблизну вартість основних продуктів харчування і ціни на напої в місцевих супермаркетах:

Вартість вказана за літр, кілограм продукту в євро

– Молоко – 70

– Кефір – 1,2

– Сир – 3,5

– Хліб – 1

– Рис – 1,23

– Борошно – 0,40

– Макарони – 2

– Цукор – 1

– Гречка – 3

– Десяток яєць – 1,6

– Сир – 8

– Куряче філе – 5

– Яловичина – 8

– Сосиски – 3

– Вино – 5

– Вода питна – 0,50

– Пиво – 1

Фруктово-овочева кошик, вартість за кілограм в євро:

– Помідор – 1,80

– Мандарин – 1,3

– Лимон – 1,5

– Картопля – 0,70

– Перець – 2

– Моркву – 0,60

На продуктах можна значно економити, користуючись різними акційними пропозиціями в місцевих торгових мережах. Так, відстежуючи знижки можна заощадити від 25 до 50% від первинної вартості товарів. Також зберегти гроші дозволить домашня готування.

Відзначимо, що в Словаччині високі ціни на тютюн і алкоголь. Пачка сигарет коштуватиме 4 євро, пляшка пива – в 1 євро, хороше вино – в 5 євро і вище, а горілка – 8 євро і вище. Радимо, обмежити споживання тютюну і спиртного на час проживання в Словаччині, оскільки покупка даної групи товарів у країні – невигідна.

Харчуватися можна в численних місцевих бістро і ресторанах. Рівень цін – різний і залежить від статусу закладів, кількості замовленого алкоголю і вартості обслуговування. Так, у фастфуді можна поїсти за 1,5 – 2 євро. Чек в закладі «середньої ланки» складе від 5 до 8 євро. У ресторані вищого класу від 10 – 15 євро. В середньому, з однієї особи в місцевих закладах громадського харчування» беруть від 8 до 15 євро.

Життя у Словаччині – дешевше, ніж у сусідній Польщі чи Чехії. Однак, ціни тут трохи вище українських. Різниця компенсуються високими словацькими зарплатами, які відповідають рівню життя.

Ціни на житло в Словаччині

Жилье в Словакии фото

Про те, які ціни в Словаччині на житло, можна говорити, виходячи з місця розташування нерухомості, її стану, транспортної розв’язки і багато чого іншого. Придбати житло в столиці можна за 70 – 150 тисяч євро і вище. У менших містах вартість нерухомості в два рази і більше нижче, ніж у Братиславі.

Орендувати квартиру в столиці можна від 400 євро. Апартаменти з двох і більше кімнат коштують від 600 до 1000 євро. Зняти житло в інших містах можна від 250 євро й вище.

Зазначимо, що іноземні працівники і багато місцевих жителів не знімають квартири або будинку самостійно, а живуть з сусідами або партнерами. В цьому випадку витрати на оренду площі діляться і «падають» в кілька разів.

Комунальні послуги коштують більше, ніж в Україні, але ненабагато. Зарплата у Словаччині дозволяє виплачувати рахунку від 250 євро й вище. Так, рахунок за електрику складає приблизно 50 євро на місяць, опалення – 130 євро, вода – 20 євро, інтернет – 10 євро. Послуги мобільного оператора також становлять 10 – 20 євро.

Транспортні витрати

Ціни на бензин в Словаччині стартують від 1,26 євро за літр. Вартість трохи вище, ніж у нашій країні, однак за умови хороших місцевих доріг і якісних двигунів, заправляти авто доведеться не часто – кілька разів на місяць.

Вартість проїзду в громадському транспорті – нижче, ніж в інших країнах регіону. Єдине разова поїздка коштує 90 євроцентів. Абонемент на місяць обійдеться від 20 євро. Платити більше доведеться за таксі – 3-4 євро за 5-6-кілометрову поїздку на авто.

Скільки коштує одягнутися?

Ціни в Словаччині на одяг – нижче, ніж в інших країнах регіону, в тому числі в Україні. У країні – безліч магазинів різних марок. Можна купити недорогу і люксову одяг місцевих виробників і міжнародних брендів. Працюють такі конгломерати, як H&M, ZARA, MANGO, BERSHKA і багато інших.

Mango фото

Джинси бюджетних марок можна придбати за 12 – 15 євро, елітних через 50 і вище. Футболки обійдуться 5 -7 євро. Кросівки – від 20 до 60 євро. Черевики – 40 – 70 євро. Куртки на зиму – від 60 євро. Светри – 13 євро і вище. Блузки та сорочки – від 10 євро. На одязі можна заощадити, відвідавши місцеві «секонд-хенди», де часто можна знайти брендові речі відомих марок за низькими цінами і в хорошій якості.

Чи варто переїжджати у Словаччину

Еміграція в Словаччину цікавить не велика кількість наших співгромадян, які воліють їздити в інші сусідні більш розвинені країни, Однак, ми наполегливо радимо розглянути можливість переїзду в країну-сусідку.

У Словаччині схожий з Україною менталітет, мова і культура. Країна відрізняється гостинністю, стабільністю і безпекою. Місцеве населення – доброзичливо і позитивно ставиться до українців.

Крім того, тут високий рівень доходів, лояльні умови праці, проста система працевлаштування іноземців та безліч вакансій. Вартість продуктів, житла лише декілька вище, ніж в Україні і є «комфортними» для більшості верств населення. Так, для забезпечення гідного і комфортного способу життя у Словаччині необхідно від 400 до 600 євро, що є одним з найнижчих в Європі.

Пропозиції з Словаччини завжди можна знайти на відповідній сторінці нашого порталу.