142 роки в’язниці за порятунок людей

“Серед ув’язнених на грецькому острові Хіос є троє молодих людей з Афганістану та Сомалі, які відбувають надзвичайно тривалі терміни ув’язнення: двоє відбувають покарання по 50 років, а третій – шокуючі 142 роки. Але вони були засуджені не за жахливі злочини, а за керування , на яких вони були, та іншими мігрантами, кинутими в Егейському морі, – повідомляє Associated Press у широкій статті про «криміналізацію» міграції в Греції.

«Я не думав, що порятунок людей був злочином», – сказав Ханад Абді Мохаммед, 28-річний чоловік Сомалі, звинувачений у торгівлі людьми після прибуття в Грецію в грудні минулого року і засудженого до 142 років тюремного ув’язнення.

Минулого тижня Мохаммед сказав репортерам і депутатам Європарламенту, які відвідали цих трьох у в’язниці, що він не має іншого вибору, окрім як керувати човном. Торговець змусив його взяти під контроль, ударив його по обличчю та погрожував пістолетом, перш ніж залишити судно у бурхливому морі. І життя людей були у небезпеці. Навіть сьогодні Мухаммад каже: «Я зробив би це знову, якби я рятував життя».

Критики кажуть, що справи чоловіків, а також переслідування або загрози порушення кримінальної справи проти співробітників гуманітарних організацій ілюструють арсенал грецької влади, що розширюється, методів стримування прохачів притулку.

«Людині, яка приїхала до Греції з проханням про надання притулку, не можуть загрожувати такими суворими вироками лише тому, що обставини змусили його або під тиском захопити човен», – сказав Олександрос Георгуліс, один із юристів, які представляють трьох ув’язнених на Хіосі. А грецька влада, за його словами, «прирівнює мігрантів до контрабандистів».

Гуманітарні працівники та волонтери також потрапили під пильну увагу Греції. В одній гучній справі сирійська правозахисниця Сара Мардіні, яка також є біженкою, і волонтера Шона Біндера заарештували і утримували під вартою протягом кількох місяців у 2018 році за підозрою у шпигунстві, відмиванні грошей та багатьох інших злочинах. Вони заперечують усі звинувачення та кажуть, що не зробили нічого, окрім порятунку людей.

Це не лише Греція. За даними ЄС, з 2016 року Німеччина, Італія, Мальта, Нідерланди, Іспанія та Греція розпочали 58 розслідувань та судових позовів проти приватних осіб, які займаються пошуком та порятунком мігрантів.

Грецька влада завзято заперечувала незаконне виселення країни, хоча дедалі більше свідчень свідчить про протилежне. Минулого вівторка прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс знову відкинув звинувачення, заявивши, що його уряд проводить «тверду, але справедливу» міграційну політику.

На додаток до 142 років Мохаммеда, афганці Амір Захері та Акіф Расулі, яким по 20 років, отримали по 50 років в’язниці кожен – фактичний вирок обмежений 20 роками за грецьким законодавством, який може бути скорочений до 12 років при добрій поведінці. Оскільки робота у в’язниці враховується при скороченні терміну покарання, вони можуть бути звільнені приблизно через вісім років.

Захери у супроводі вагітної дружини та маленької дитини та Расулі прибули на одному човні близько двох років тому. Вони з різних куточків Афганістану ніколи раніше не зустрічалися. Як і у випадку з Мохаммедом, торговець кинув їхній човен, і пасажири по черзі керували ним, кажуть вони.

Обидва постають перед судом як торговці людьми. Вони вперше побачили призначеного судом адвоката під час судового процесу, який тривав лише кілька хвилин.

«За одну хвилину – 50 років в’язниці», – сказав він. “Я плакав місяць”.

Захері та Расулі тепер представляють нові юристи. Слухання у справах призначено на березень. Дата слухання Мухаммеда ще не призначено.