Саакашвілі: “Влада Грузії намагається мене вбити”

“Колишній президент Грузії та лідер опозиції Михайло Саакашвілі заявив, що побоюється за своє життя після того, як на нього напали тюремні охоронці. Охоронці ображали мене, били по шиї, смикали за волосся, сказав Саакашвілі у листі, поширеному через його адвоката, додавши, що його викликаючий суперечки переведення в тюремну лікарню мав на меті вбити його”, – повідомляє AFP.

У понеділок його перевели до тюремної лікарні після того, як з’явилися повідомлення про те, що він перебуває у критичному стані через 40-денне голодування.

Арешт блискучого прозахідного реформатора спричинив найбільші антиурядові демонстрації за десятиліття. Як повідомили кореспонденти AFP, у понеділок увечері на центральній площі грузинської столиці Тбілісі зібралося близько 40 тисяч демонстрантів.

«У Грузії починається масовий безперервний рух протесту, який не припиняться доти, доки Михайло Саакашвілі не буде звільнений і не будуть призначені дострокові вибори», – сказала Ніка Меліа, голова партії Саакашвілі «Єдиний національний рух». Ми не розійдемося, наш протест буде безжальним та мирним, ми не дозволимо режиму спровокувати нас на громадянське протистояння. Потім протестувальники пройшли через центр Тбілісі до кабінету прем’єр-міністра, щоб заблокувати будівлю. Прем’єр-міністр Іраклій «Гарібашвілі не зможе вийти чи увійти до свого кабінету», – сказав Меліа.

Один із протестувальників, 46-річний бізнесмен Ніко Мгеладзе, заявив: «Саакашвілі – жертва політичної вендетти, ми не зупинимося, доки його не буде звільнено».

Уповноважений з прав людини в Грузії Ніно Ломджарія заявила, що тюремна лікарня не відповідала критеріям лікарів.

Україна висловила протест проти переведення Саакашвілі до тюремної лікарні, заявивши, що це “створює додаткові ризики”. «Ми закликаємо грузинську сторону негайно перевести Михайла Саакашвілі до цивільного медичного закладу», – йдеться у ноті протесту, спрямованій у Тбілісі.

Міністр юстиції Грузії Раті Брегадзе навіть заперечував, що колишній президент оголосив голодування.

1 жовтня Саакашвілі було затримано у Грузії, де проти нього порушено кілька кримінальних справ. Наступного дня з’явилася інформація про те, що Саакашвілі оголосив голодування та представився політичним в’язням.

29 жовтня прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що Саакашвілі не буде видано Україні, де він перебував до повернення до Грузії.

Президент Саломе Зурабішвілі, зі свого боку, заявила, що не скористається своїми повноваженнями для його помилування.