Розлив нафти в Чорному морі в районі Новоросійська становить 80 квадратних кілометрів

Розлив нафти в Чорному морі недалеко від Новоросійська займає площу майже 80 квадратних кілометрів, а не 200 квадратних метрів, як повідомляє російське державне інформаційне агентство ТАСС. Це означає, що площа забруднення в 400 разів більше заявленої.

Інформація отримана з допомогою супутника Sentinel-1 Інституту космічних досліджень РАН.

«Розлив значно більший, ніж було заявлено – на момент дослідження за допомогою радара площа забруднення становила майже 80 квадратних кілометрів. 8 серпня нафтова пляма простягалося від берега до 19 кілометрів у відкритому морі», – йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті інституту.

Інститут космічних досліджень РАН сьогодні опублікував супутниковий знімок, зроблений 8 серпня в 18:20 за місцевим часом. На даний момент не повідомляється, який район розливу.

Забруднення сталося під час викиду фонтану нафти з трубопроводу Каспійського консорціуму (CTC-R) увечері 7 серпня. Співробітники компанії спробували завантажити грецький танкер «Мінерва Симфоні» за допомогою переносного заправного пристрою. Інцидент з пристроєм стався в 6 км від берега.

На даний момент невідомо, яка кількість нафти витекла під час аварії.

Раніше Каспійський трубопровідний консорціум заявляв, що нафтова пляма було локалізована, але дані про площі розливу,що в 400 разів перевищує раніше заявлену, ставлять під сумнів цю інформацію.