ВООЗ: з’явилися нові вагомі докази зв’язку між алкоголем і раком

Експерти ВООЗ проаналізували дані про споживання алкоголю в 2010 році і захворюваності на рак в 2020 році. Це займає десять років, оскільки багато видів раку, такі як рак ротової порожнини, гортані і грудей (у жінок), розвиваються повільно. Дослідження показують, що у них є постійний зв’язок зі споживанням алкоголю.

З 741 300 нових випадків раку в минулому році, які могли бути пов’язані з вживанням алкоголю, 568 700 було у чоловіків і 172 600 у жінок.

Більшість видів раку вражає стравохід, печінку і молочну залозу. Майже 47 відсотків випадків пов’язані з важким алкоголізмом, який автори визначають як вживання 60 або більше грамів етанолу в день, або 6 і більше порцій алкоголю.

Заборона на рекламу алкогольних напоїв

На споживання від 20 до 60 грамів в день (від 2 до 6 порцій), яке автори дослідження вважають «ризикованим», доводилося 39,4% випадків. Помірне вживання алкоголю, до 20 грамів етанолу, сприяє розвитку раку у 14 відсотків людей.

«Нам терміново необхідно підвищити обізнаність про зв’язок між алкоголем і ризиком раку», – сказала Харрієт Ремгі, докторант Міжнародного агентства ВООЗ з вивчення раку.

За її словами, необхідно розробити стратегії громадської охорони здоров’я, такі як скорочення доступності алкоголю, маркування алкогольної продукції попередженнями і заборона реклами алкогольних напоїв, повідомляє «b92».