81 людина загинула і понад 1000 пропали безвісти в результаті повеней в Німеччині

За даними німецького телебачення ARD, число людей, які загинули в результаті сильних повеней у Західній Німеччині, зросло як мінімум до 81 людини. За даними Reuters і BBC, понад 1000 людей зникли безвісти в районі Нойенар-Арвайлер, повідомляє поліція Кобленца.

Через рекордну кількість опадів у Західній Європі річки вийшли з берегів, спустошивши регіон.

Бельгія повідомляє щонайменше 11 смертей в результаті екстремальної погоди.

Під час зустрічі з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні Меркель висловила «свої найглибші співчуття» всім в регіоні, хто втратив близьких після «дня відчаю». «Боюся, що ми не побачимо весь розмах цієї трагедії до найближчих декількох днів».

Вона також пообіцяла уряду підтримати зусилля з порятунку і відновлення, сказавши німецькому народові, що уряд «не залишить вас в цей важкий, жахливий час».

Найбільше постраждали німецькі землі Рейнланд-Пфальц і Північний Рейн-Вестфалія, але також постраждали Бельгія і Нідерланди, повені сталися як в Люксембурзі, так і в Швейцарії.

Близько 15 000 поліцейських, солдатів і рятувальників знаходяться на місці, щоб допомогти в пошуково-рятувальних операціях, оскільки вертольоти витягують жителів з дахів будівель, а бронетранспортери очищають дороги від повалених дерев і сміття.

Жителі регіону відзначили, що «цього ніхто не чекав – звідки весь цей дощ? Це безумство», – сказала Анемарі Мюллер, 65-річна жителька Майена.

Армін Лашет, прем’єр-міністр землі Північний Рейн-Вестфалія, під час свого візиту в сильно постраждавший район звинуватив в сильному потеплінні глобальне потепління.

«Ми будемо стикатися з такими подіями знову і знову, а це значить, що нам необхідно прискорити вжиття заходів щодо захисту клімату… тому що зміна клімату не обмежується однією країною», – сказав він.

У Бельгії на драматичних кадрах повені відображені автомобілі, віднесені в місті Вервье.

Жителям Льєжа, третього за величиною міського району Бельгії після Брюсселя і Антверпена, було наказано евакуюватися. Місцева влада заявила, що тим, хто не може вийти, слід перебратися на верхні поверхи своїх будинків.

Річка Маас, що протікає через місто, як очікується, підніметься ще на 1,5 метра, хоча вона вже знаходиться на межі розливу. Офіційні особи також стурбовані тим, що міст через греблю в цьому районі може обрушитися. «Кризова ситуація є винятковою, і повинна переважати солідарність», – йдеться в заяві місцевого уряду.

Король Бельгії Філіп і королева Матильда відвідали кризовий центр в Шёдфонтене, на південний схід від Льєжа, створений для постраждалих мешканців.

У Нідерландах король Віллем-Олександр і королева Максима оглянули збитки в Валкенбург, недалеко від бельгійського та німецької кордонів, де повені охопили центр міста і змусили евакуювати кілька будинків для людей похилого віку.

Країна не повідомляла про які-небудь жертви, але тисячам людей в містах і селах вздовж річки Маас закликали якомога швидше покинути свої будинки.

У місті Маастрихт 10 000 осіб отримали наказ про евакуацію.