У даркнеті: доза вакцини – 500 доларів, сертифікат про вакцинацію – 20-25 доларів.

Разова доза вакцини проти коронавіруса в даркнета коштує в середньому 500 доларів. Про це йдеться в повідомленні «Лабораторії Касперського».

Лабораторія вивчила 15 сайтів в даркнеті і знайшла оголошення про продаж трьох типів запатентованих вакцин проти коронавіруса – Pfizer/BioNTech, AstraZeneca і Moderna, а також деяких, які ще не запатентовані. Вартість однієї дози на людину варіюється від 250 до 1200 доларів і становить в середньому 500 доларів.

На думку експертів, реклама в основному йде з Франції, Німеччини, Великобританії і США. Оплата здійснюється в основному біткойнами. За результатами аналізу багато авторів знайдених лабораторією рекламних оголошень зробили від 100 до 500 транзакцій.

«Неможливо зробити однозначний висновок щодо того, чи є пропозиції з продажу вакцин в даркнеті шахрайством або покупці дійсно отримують те, що шукають. Під деякими з цих оголошень є позитивні відгуки. Можна сказати, що дійсно теоретично це можливо, оскільки іноді невикористані дози залишаються в лікарнях по всьому світу, коли відкривають упаковку з вакциною»,- сказав Дмитро Галов, експерт з кібербезпеки “Лабораторії Касперського”.

На “чорному ринку” продаються також підроблені свідоцтва про вакцинацію. Наприклад, відповідний документ за європейською моделлю коштує близько 20-25 доларів.

Також пропонується підробити сертифікати, необхідні в деяких країнах на відсутність COVID-19, наприклад, для роботи в офісі, відряджень і поїздок на відпочинок.