Через 10 років працівників в Україні буде менше

Працездатних українців протягом наступних десяти років буде майже на 3 мільйони менше.

Як розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова, працездатне населення України у віці від 20 до 64 років до 2030 року зменшиться з 27 мільйонів до 24 мільйонів людей . «Щоб ми не робили з народжуваністю і смертністю – це число вже не зміниться», – підкреслила Лібанова.

Також експерт розповіла, що вже роботодавці починають бити на сполох, вони починають відчувати брак кваліфікованих працівників. Заговорили активно про те, що потрібно терміново вживати заходів, щоб міграція була не такою масовою. Ще недавно українські роботодавці вважали, що їх бізнес проблема нестачі кадрів ніяк не торкнеться, але вони сильно помилилися.

Українцям просто набридло працювати за копійчану заробітну плату, якої не вистачає на найнеобхідніші продукти і оплату житлово-комунальних послуг. Тому, на думку Елли Лібанової, процес трудової імміграції вже не зупинити. Регулювати в сторону зменшення можна – збільшити заробітні плати, які були б сумірні з зарплатою в країнах Євросоюзу.

Також Лібанова зазначила, що зараз в світі спостерігається тенденція зростання попиту на працівників високої і низької кваліфікації. «Європейські країни одна за одною відкривають свої ринки праці для населення з третіх країн. Це вони роблять для себе. Тобто у них немає кому працювати », – підкреслила Елла Лібанова.

Нагадаємо, раніше ми писали про залежність рівня заробітних плат від того, в якій федеральній землі Німеччини вона виплачується.

У Чехії вже починають усвідомлювати, що рівень оплати праці як для чехів, так і для українських трудових мігрантів має бути однаковий.