Le Figaro: боротьба за космос – частина нової “холодної війни”

“Космічні дослідження знову стали актуальними, «отримали друге дихання», – пише журналіст Le Figaro Ніколя Бавере.

Сполучені Штати планують відправити людину на Місяць до кінця десятиліття, а потім підготуватися до польотів на Марс.

Китай, зі свого боку, стрімко розвивається в космосі: в 2019 році він відправив корабель на зворотний бік Місяця, а недавно його космічний корабель приземлився на Марсі. У Китаю є амбіції відправити своїх астронавтів на природний супутник Землі до 2030 року.

«Відродження космосу невіддільне від нової “холодної війни”, в якій США і Китай протистоять один одному», – написав автор.

“У період біполярної системи космос, поряд з ядерною зброєю, був в епіцентрі бойових дій між США і Радянським Союзом. І саме космос зіграє вирішальну роль в результаті протистояння Вашингтона і Пекіна”, – вважає автор статті. Це визначає ефективність сучасної зброї. Отже, хоча міжнародні договори забороняють розміщення зброї масового знищення в космічному просторі, мілітаризація там все ще відбувається. Всі великі держави вже мають командування в збройних силах, які займаються космосом.

Крім іншого, космос набирає величезної ваги інфраструктурою цифрової економіки і відіграє вирішальну роль в конкуренції між країнами і континентами. «Космос в 21 столітті стане тим, чим були моря – в 19 столітті: той, хто контролює його, контролює Землю», – пише автор.

Нинішній етап освоєння космосу відрізняється від попереднього за трьома параметрами. По-перше, космічні човники і невеликі розміри супутників дозволяють сконцентрувати їх і використовувати в подвійних цілях. По-друге, космос перетворився на ринок і вийшов з монополії США. Хоча в Китаї він все ще знаходиться під партійним контролем, приватні підприємці в’їхали до Сполучених Штатів.

По-третє, на думку автора статті, зараз в космосі домінують США і Китай, а Росія і Європа відходять на другий план. І якщо Росія намагається співпрацювати з Китаєм, Європа задовольняється другосортними програмами. Європейська модель розвитку виявляється занадто складною, бюрократичної, застарілою. Вона страждає від хронічного недофінансування і зростаючих розбіжностей між Францією і Німеччиною.

«Космос – один з ключових аспектів стратегічної автономії Франції та Європи, як в технологічному, так і в економічному і військовому відношенні», – додав автор статті в Le Figaro.