Торгові війни між США і Китаєм зменшили прибутки авіакомпаній

Коли дві країни з найпотужнішими економіками світу знаходяться в стані постійних торгових воєн, то це відразу відображається на багатьох галузях економіки практично всіх країн світу.

Не оминули ці проблеми і світовий ринок пасажирської авіації. Так, Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) вже зараз оголосила, що прибуток і виручка авіакомпаній в 2019 році буде набагато нижчими в порівнянні з попереднім роком.

Торгові війни між США і Китаєм негативно вплинули на світовий ринок пасажирських і вантажних авіаперевезень. При цьому підкреслюється, що в наступному, 2020 році ситуація має поступово поліпшуватися. Експерти очікують, що найближчим часом керівництво Сполучених Штатів і Китаю підпишуть угоду, яка повинна врегулювати торговельні та економічні відносини між двома країнами.

Аналітики IATA очікують, що чистий прибуток авіакомпаній світу в цьому році складе 25,9 мільярда доларів, знизившись на 5 відсотків у порівнянні з 2018 роком. Колишній прогноз прибутку авіаперевізників, який був складений в червні, передбачав показник на рівні 28 мільярдів доларів.

Прогноз виручки на поточний рік був знижений з 899 мільярдів до 838 мільярдів доларів. У наступному році очікується, що прибуток зросте до 872 мільярдів доларів.

«У торгових війнах немає переможців», – заявив генеральний директор IATA Олександр де Жуньяк. Також він вважає, що іншими негативними факторами, які вплинули на авіакомпанії, стали уповільнення зростання світової економіки та невизначеність з Brexit.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно з даними Європейського статистичного агентства, число громадян Євросоюзу, які скористалися послугами авіакомпаній, збільшилося до рекордного рівня – 1,1 мільярда.

Команда експертів премії Airline Excellence Awards назвала кращу пасажирську авіакомпанію світу 2019 року – Air New Zealand.