НАТО активує плани оборони, переміщує війська

“НАТО активує свої оборонні плани, які включатимуть передислокацію військ. Про це сьогодні заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг”, – повідомляє Der Standart.

Спеціальна віртуальна зустріч відбудеться завтра.

“Росія вторглася в Україну, це акт війни”, – сказав Столтенберг.

«У нас у Європі триває великомасштабна війна, яка, як ми думали, пішла у минуле. Це драматичний момент для безпеки Європи».

Столтенберг прямо послався на статтю 5 договору, де йдеться, що напад на держава-член Альянсу є нападом на Альянс.

Столтенберг також наполягав на тому, що настав час укласти антипутинський пакт.

Він пояснив, що присутність НАТО розширюється, але це є оборонними заходами, щоб уникнути конфлікту або нападу на державу-член. “Напад на одну країну НАТО – це напад на всі країни”, – сказав Столтенберг.

Нам необхідно зміцнювати нашу колективну оборону на морі, у повітрі та на суші. В останні тижні наші союзники залишили в Європі багато військ, у нас понад 100 літаків і понад 120 кораблів із півночі до Середземного моря — наше зобов’язання за ст. 5 не підлягає сумніву, сказав глава НАТО.

«В останні місяці ми значно збільшили присутність НАТО на східних територіях ЄС, і ми збільшуватимемо і збільшуватимемо нашу нинішню присутність на східних територіях Альянсу. Сьогодні ми оновили плани, що надасть більше повноважень командирам».

Росія ніколи серйозно не сприймала пропозиції щодо діалогу, плануючи все нові й нові вторгнення. Росія зачинила двері політичного рішення. За його словами, це сумна реальність, яка має драматичні наслідки для населення України та для всієї Європи.