США хочуть зближення з Білоруссю. Трамп відправляє консультанта в Мінськ

На цьому тижні до Мінська прибуде радник з безпеки  президента США Джон Болтон. Це буде перший візит до Білорусі високопоставленого чиновника американської адміністрації в цьому столітті.

Як підкреслює журнал “Foreign Policy”, цей візит повинен стати ознакою поступової нормалізації відносин між Білоруссю і США, до якої прагне Дональд Трамп. Раніше цей жест був зроблений президентом Олександром Лукашенком, який звільнив політв’язнів у 2015 році, тим самим закликавши Європу і США скасувати санкції, накладені на країну.

Автори, з посиланням на анонімні джерела в американському уряді оцінюють, що місія Болтона може бути також розрахована на виклик заклопотаності Кремля.

– Ставитися до Білорусі як до чорної діри і ігнорувати її було невдачею. Це не призвело до якогось прогресу в області прав людини, – стверджує Майкл Карпентер, колишній заступник радника міністра оборони США з Росії, України і Євразії.

Посольство США в Мінську працює без посла з 2008 року. Повернення тодішнього посла і скорочення штатного розкладу об’єкта було відповіддю Білорусі на санкції США.

Білорусь роками підтримує тісні відносини з Росією і майже повністю залежить від цієї країни в питаннях енергетики. Однак, за даними Радіо «Вільна Європа», Білорусь вперше має намір закуповувати нафту у США.