ВООЗ вимагає ще десятки мільярдів доларів на вакцини та ліки проти COVID-19

“Щоб забезпечити населення світу вакцинами та ліками проти COVID-19 до вересня 2022 року, потрібні ще мільярди”, – повідомляє DPA.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оцінила потребу Женеви у 23,4 мільярда доларів.

Це запобігатиме, як мінімум, 5 мільйонам потенційних смертей і заощадить світовій економіці понад 5,3 мільярда доларів.

За заявою ВООЗ, нерівномірний розподіл вакцин та ліків поки що перешкоджає недавньому подоланню пандемії коронавірусу. Це збільшує ризик розвитку нових і більш небезпечних варіантів коронавірусу, проти яких попередні вакцини та ліки були досить ефективними.

Поки що лише 0,5% наявних вакцин використовувалося у найбідніших країнах, хоча вони становлять 9% населення.

«Якби 6,8 мільярда доз вакцини, введені досі в усьому світі, були розподілені справедливо, ми до сьогодні досягли б нашої мети в 40 відсотків у кожній країні», – сказав Генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебрейєсус.

За даними Африканського офісу ВООЗ, лише 10% із 54 країн африканського регіону досягнуть 40%-ної мети до кінця року, якщо не буде зроблено значно більше.

Гроші мають надійти до ACT Accelerator. Це програма запущена ООН 18 місяців тому для глобальних рішень проблеми коронавірусу. ACT означає «Доступ до інструментів Covid».

Це включає програму вакцинації COVAX, а також програми тестування та лікування Covid.

COVAX доставив понад 425 мільйонів доз вакцини до 144 країн.

Програма інвестувала в дослідження вакцин із багатих країн, а натомість усі країни мали можливість робити замовлення через COVAX.

“Однак більшість багатих країн задовольняють більшу частину своїх потреб у вакцинах через окремі контракти з виробниками. Тому COVAX не вистачає вакцин проти коронавірусу”, – критикує ВООЗ.