Королева Британії: ми приймаємо закони про боротьбу з ворожою іноземної діяльністю

“Британський уряд прийме закони, спрямовані на боротьбу з ворожою діяльністю зарубіжних країн. Про це заявила у вівторок британська королева Єлизавета II, виступаючи на відкритті нового засідання парламенту країни”, – передають BBC і ТАСС.

«Будуть прийняті закони про боротьбу з ворожою діяльністю зарубіжних країн. Мої міністри будуть виконувати рекомендації Комплексного огляду безпеки, оборони і зовнішньої політики», – сказала Її Величність, змальовуючи програму кабінету міністрів на наступний рік.

У дослідженні, опублікованому в березні, Росія і Китай були визначені, як основні загрози безпеці королівства.

Протягом декількох років уряд вивчає питання про розширення повноважень британських спецслужб, що має дозволити їм більш ефективно боротися з зовнішніми загрозами, включаючи шпигунів і хакерів. Великобританія також вивчає досвід інших країн з реєстрації іноземних агентів.

Як зазначено в документі, представленому урядом для промови королеви, пріоритетом кабінету є внесення поправок в застарілий закон про державну таємницю, який дозволить використовувати його проти набагато більш широкого кола людей, які можуть становити загрозу безпеці та інтересам країни, в тому числі хакерів, які працюють на іноземні спецслужби.

Уряд прем’єр-міністра Бориса Джонсона також має намір ввести правила реєстрації іноземного впливу для організацій і приватних осіб, щоб обмежити можливість наукового і технічного шпигунства і іноземного втручання в демократичні процеси.

Традиційно промова королеви готується кабінетом міністрів, а її основні теми – це пріоритети уряду на майбутню сесію парламенту, яка зазвичай триває один рік. Попередня церемонія відкриття нової сесії парламенту пройшла в грудні 2019 року – перед початком пандемії COVID-19.

Через обмеження, пов’язані з коронавірусом, одна з найяскравіших церемоній за участю королеви менш розкішна, ніж зазвичай. Монарх прибула в Вестмінстерський палац на лімузині замість традиційної позолоченою карети, запряженої вісьмома кіньми.

Єлизавету II не супроводжувала охорона і її не зустрічали члени Почесної варти, а в Палаті лордів, де вона виступала, було всього 74 людини з негативним результатом на COVID-19, які дотримуються правила дистанціювання і носіння масок.

На це раз королева не вдягала традиційний плащ і алмазну корону Кохинор, вважаючи за краще елегантне світло-фіолетову сукню і капелюх такого ж кольору.