Частина Великої китайської стіни була побудована не для війни, а для контролю населення

“Північна частина Великої китайської стіни була побудована не для того, щоб зупинити наступ армій, а для спостереження за пересуванням цивільних осіб”, – цитує AFP ізраїльського археолога.

Коли археологи вперше повністю нанесли на карту 740-кілометрову північну лінію Великої китайської стіни, їх результати поставили під сумнів попередні припущення.

«До нашого дослідження багато хто думав, що метою цієї стіни було зупинити армію Чингісхана», – сказав Гідеон Шелах-Лаві з Єврейського університету в Єрусалимі, який веде дворічне дослідження.

Але Північна Лінія, яка в основному розташована в Монголії, знаходиться на відносно низькій висоті і близька до доріг, що свідчить про відсутність військових функцій.

«Ми прийшли до висновку, що мова йшла скоріше про моніторинг або блокуванні пересування людей і домашньої худоби, можливо, за це стягувалася плата», – пояснив Шелах-Лаві. Він передбачає, що вони могли шукати теплі південні пасовища під час холоду.

Будівництво Великої китайської стіни, яка розділена на відрізки довжиною в тисячі кілометрів, почалося в третьому столітті до нашої ери і тривало століттями.

Північна лінія, також відома, як «Стіна Чингісхана», названа на честь легендарного монгольського завойовника, була побудована між 11 і 13 століттями.

Шелах-Лаві і його команда ізраїльських, монгольських і американських археологів використовували дрони, супутникові знімки високої роздільної здатності та традиційні археологічні інструменти для вивчення стіни і пошуку артефактів.

За словами Шелах-Лаві, чиї висновки були опубліковані в журналі Antiquity, вчені вважають, що північна лінія сьогодні взагалі ігнорується.