Google блокує 18 мільйонів електронних листів в день через підроблені новини про коронавірус

За словами Google, шахраї щодня відправляють 18 мільйонів електронних листів користувачам Gmail з підробленою інформацією про Covid-19.

Технічний гігант говорить, що пандемія призвела до вибуху кібератак, в ході яких злочинці намагаються обдурити споживачів для розкриття особистої інформації.

Компанія заявила, що блокує понад 100 мільйонів електронних листів в день. Минулого тижня майже одна п’ята від їх кількості була фальшивими листами, пов’язаними з коронавірусом.

Google Gmail використовують 1,5 мільярда осіб.

За повідомленнями BBC, людям відправляється величезна кількість електронних листів, які представляють собою інформацію від Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в спробі переконати жертв завантажити програмне забезпечення або зробити пожертвування з хибних причин.

Кіберзлочинці також прагнуть скористатися пакетами державної підтримки, наслідуючи державним установам.

Google стверджує, що його інструменти здатні блокувати доступ до користувачів більш 99,9% електронних листів.

Про збільшення кількості підроблених новин про коронавірус повідомили кілька компаній з кібербезпеки. Barracuda Networks заявила, що під час пандемії кількість шкідливих електронних листів зросла на 667%.

Шахраї відправляють підроблені електронні листи і текстові повідомлення, які стверджують, що вони надійшли від уряду Великобританії, ВООЗ, Центрів з контролю і профілактики захворювань і навіть окремих посадових осіб США, включаючи президента Трампа.

«Пандемія коронаірусу є зараз дуже емоційною проблемою, і кіберзлочинці чітко знають про це. Вони сподіваються, що нормальна людина з більшою ймовірністю буде слідувати посиланням, аніж поганим інструкціям, якщо використовуватиме цю приманку», – говорить незалежний дослідник безпеки Скотт Хелм.

Дослідники також виявили шкідливі веб-сайти і додатки для смартфонів, засновані на реальних ресурсах.

Шкідливий додаток для Android стверджує, що допомагає відслідковувати поширення вірусу, але замість цього заражає телефон і вимагає внесення оплати для відновлення пристрою.

Минулого тижня Національний центр кібербезпеки і Міністерство внутрішньої безпеки США провели спільні консультації. Вони заявили, що «все більше зловмисних кібер-суб’єктів» «використовують нинішню пандемію COVID-19 для своїх власних цілей».