Греція укладає з Ізраїлем 20-річну оборонну угоду майже на 2 мільярди доларів

“Сьогодні міністерство оборони Ізраїлю оголосило, що уряд Греції схвалив угоду на 1,68 мільярда доларів на закупівлю навчально-тренувальних літаків в Ізраїлі і на створення ізраїльським оборонним підрядником льотної школи для ВПС Греції”, – повідомляє The Times of Israel.

Угода, яку ще не підписано міністерствами оборони двох країн, дозволить Elbit Systems створити і управляти навчальною школою ВПС Греції. Угода також включає в себе продаж 10 літаків Aermacchi M-346, відомих в Ізраїлі як Lavi, і компанії Elbit для модернізації і обслуговування грецьких навчальних літаків Т-6.

Міністерство оборони заявило, що угода, яку воно назвало «найбільшим угодою про державні закупівлі між двома країнами на сьогоднішній день», розрахована на 20 років. Коли угода буде підписана, не уточнюється, але рішення уряду Греції «дозволяє сторонам просуватися вперед в переговорах» до підписання.

«Ця угода відображає прекрасні відносини, які у нас є з Грецією. Це довгострокове партнерство, яке послужить інтересам, як Ізраїлю, так і Греції, створить сотні робочих місць в обох країнах і сприятиме стабільності в Середземномор’ї », – сказав міністр оборони Бенні Ганц.

Ганц сказав, що розмовляв з грецьким колегою Ніколаосом Панайотопулосом по телефону після схвалення угоди, високо оцінивши зростаючі оборонні відносини між Ізраїлем і Грецією.

Під час візиту на Кіпр в листопаді Ганц підписав угоду зі своїми кіпрськими і грецькими колегами про посилення військової співпраці.

Три країни встановили тісні зв’язки на тлі регіональної напруженості в Східному Середземномор’ї з приводу прав на видобуток газу на шельфі і є партнерами в проекті з транспортування газу з родовищ двох країн в води Ізраїлю і, можливо, з підводного трубопроводу в інші країни континентальної Європи.