США затримують поставки винищувачів в Туреччину

У понеділок представник Пентагону заявив, що США припинили поставляти запасні частини і аксесуари для винищувачів F-35 в Туреччину у відповідь на рішення уряду Анкари про покупку російської ракетної системи S-400.

До однозначного рішення Туреччини відмовитися від системи S-400, поставки, пов’язані з експлуатаційними можливостями літаків F-35, були припинені », – сказав представник прес-служби, додавши, що« наш діалог з Туреччиною з цього важливого питання триває ».
Слід зазначити, що Вашингтон неодноразово погрожував припинити поставки винищувачів F-35, якщо Туреччина не відмовиться від купівлі російської системи S-400 типу «земля-повітря».
Пентагон і інші країни НАТО вважають, що ця система поставить під загрозу безпеку цих та інших американських машин і військової техніки і несумісна зі стандартами НАТО.
Американці також побоюються, що покупка як американської, так і російської техніки Туреччиною може дати Москві можливість отримати доступ до новітніх американських технологій і розробити способи боротьби з винищувачами F-35.
Нинішнє рішення про припинення поставок запасних частин, інструкцій з експлуатації і т. д. додаткового обладнання погрожує припинити поставки літаків, заплановані на літо цього року. Це було б, як кажуть експерти, першим кроком до скасування всієї покупки.
Декількома днями раніше міністр оборони Туреччини заявив, що його країна «прихильна» до купівлі російської ракетної системи, і в даний час ведуться переговори про дату початку поставок.