США налаштовані переконати Лукашенко піти у відставку

«Ми повинні спробувати переконати Олександра Лукашенка в тому, що він не може бути президентом Білорусі за даних обставинах». Таку думку висловив Джим Гілмор – постійний представник США при Організації з безпеки і співпраці в Європі.

«Що ми повинні зробити прямо зараз, так це відмовити Лукашенко в продовженні керівництва країною. Він вважає, що може фальсифікувати вибори, а потім жорстоко придушити народне невдоволення – це неприпустимо!”- підкреслює Гілмор.

Він також додав, що, як і раніше, «глибоко стурбований» можливим втручанням Росії у внутрішні справи Білорусі з метою підтримки Лукашенко.

Кілька днів тому заступник помічника держсекретаря США зі зв’язків з Європою і Євразією Джордж Кент заявив, що російсько-американські відносини можуть ще більше погіршитися через «відкрите силове втручання» Росії в справи Білорусі. Кент підкреслив, що Організація з безпеки і співробітництва в Європі є «природним посередником» між білоруською владою та опозицією.

У той же час міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Євросоюз, наслідуючи прикладу США, все більше схиляється до тиску на міжнародні відносини, що неприпустимо з точки зору міжнародного права. Міністр закордонних справ Росії зазначив, що західні країни придумали формулювання «порядок, заснований на правилах», при якому правила змінюються в кожному конкретному випадку і, зокрема, відповідно до інтересів і потреб західних партнерів. І тому між західними країнами найчастіше утворюються коаліції однодумців.