Конгрес прийняв резолюцію про імпічмент Дональду Трампу

Палата представників США, контрольована демократами, схвалила резолюцію про імпічмент президенту-республіканцю Дональду Трампу. 232 конгресмена проголосували «за» і 197 – “проти”, в результаті чого чинний президент став єдиним главою держави, проти якого ця процедура була розпочата двічі.

У документі, прийнятому нижньою палатою, є тільки одна стаття звинувачення – підбурювання до заколоту. Тепер обвинувальний акт повинен бути представлений в Сенат, де процедура стане судовим розглядом. Однак, згідно з розкладом верхньої палати законодавчих зборів, він може підняти питання про імпічмент після закінчення терміну повноважень Трампа. Сенат не збереться для обговорення серйозних питань, які потребують голосування до 19 січня, а в полудень 20 січня в якості наступного глави держави вступить на посаду демократ Джо Байден.

Після оголошення рішення стало ясно, що Нацгвардія знаходиться в повній готовності. Сотні солдатів розквартировані перед будівлею Конгресу і всередині нього. Як відзначили зарубіжні ЗМІ, “це число військових більше, ніж американський контингент в Іраку.

«Більшість американців не хочуть ні бездіяльності, ані помсти. Вони хочуть міцного двопартійного правосуддя. Поки це все ще можливо. Але це не означає, що президент не винен», – сказав лідер республіканців Кевін Маккарті. Раніше в той же день Трамп закликав своїх прихильників не вдаватися до подальшого насильства.

Вашингтон готується до заворушень через тиждень, коли Джо Байден вступить на посаду президента Сполучених Штатів. ФБР попереджає про можливі заворушення у всіх штатах не тільки 20 січня, а й раніше.