Сербія встановила верхню межу основних цін на продукти харчування на три місяці

Уряд Сербії вирішив сьогодні обмежити ціни на основні продукти харчування: цукор, борошно Т-400, харчову олію, свинину та ультрапастеризоване молоко 2,8% жирності, щоб не допустити їх перевищення.

Цінова межа була введена для усунення шкідливих наслідків та запобігання збоям на ринку і буде застосовуватися не до знижених цін (розпродажу, сезонних знижок або рекламних розпродажів), які вони діяли 15 листопада 2021 року, а до звичайних цін до зниження.

У рішенні, яке буде застосовуватися протягом 60 днів, йдеться про те, що виробники не можуть постачати ці продукти в кількостях нижче середніх за останніх 12 місяців, а за порушення вищезазначених положень накладаються штрафи у розмірі 100 динар. Передбачено також заборону на провадження діяльності на строк від шести місяців до одного року.

Враховуючи різке підвищення цін на електроенергію на фондових біржах останні кілька місяців, уряд Сербії ухвалив висновок про ціну на електроенергію для резервного електропостачання кінцевих користувачів, які не мають права на гарантоване постачання після 1 грудня 2021 року. .

Цей закон встановлює ціну на електроенергію для компаній, які підпишуть контракти на резервні поставки, що дозволить їм продовжити роботу та створити клімат для підтримки сприятливого економічного середовища в Сербії. Встановлена ​​ціна електроенергію застосовуватиметься до стабілізації ситуації на біржі.

Щоб запобігти впливу підвищення цін на електроенергію на загальний ринок у Сербії, сербський уряд ухвалив рішення, що регулює взаємні права та обов’язки між публічною компанією Elektroprivreda Srbije (EPS) Belgrade та покупцями електроенергії на комерційному ринку, контракти яких закінчилися 30 листопада. Рішення дозволяє їм продовжити контракти до 31 грудня.

Таким чином, у них будуть ті ж договірні умови, переважно щодо ціни на електроенергію, на додатковий період у 30 днів.

Відстрочення сплати поширюється також на споживачів, які уклали договори на постачання електроенергії з ЄПС, які набирають чинності 1 грудня 2021 року, та за їх згодою застосування буде відкладено до 1 січня 2022 року.