США пообіцяли не заарештовувати нелегальних іммігрантів, яким роблять щеплення від коронавіруса

“Уряд США оголосив, що не буде заарештовувати нелегальних іммігрантів в пунктах вакцинації COVID-19”, – повідомляє Deutsche Welle.

«Громадська охорона здоров’я бере моральне зобов’язання – забезпечити всім людям, які проживають в Сполучених Штатах, доступ до вакцини», – йдеться в заяві Міністерства внутрішніх справ США (DHS).

Міністерство закликало всіх, «незалежно від їх імміграційного статусу», пройти вакцинацію від COVID-19, якщо вони будуть відповідати вимогам правил розподілу в своїх містах.

Федеральне агентство з надзвичайних ситуацій (FEMA) оголосило про створення тимчасових центрів вакцинації, щоб допомогти клінікам і лікарням швидше провести щеплення.

DHS проводить політику, яка забороняє імміграційним і митним правоохоронним органам (ICE) проводити арешти в «уразливих місцях», включаючи лікарні, поліклініки та медичні установи, за винятком «крайніх обставин». У заяві говориться, що пункти вакцинації вважаються «уразливими місцями», тому вони виходять за рамки заходів щодо припинення нелегальної імміграції.

Групи захисту іммігрантів висловили стурбованість тим, що іммігранти без документів уникають вакцинації через страх бути затриманими, що може означати, що вони, як і раніше, становлять небезпеку для решти населення.

На даний час, згідно з даними, зібраними Університетом Джона Хопкінса, тільки в січні в Сполучених Штатах було зареєстровані 90 000 смертей, що є рекордним числом смертей за місяць з початку пандемії.