Google загрожує штраф в 5 мільярдів доларів за незаконне відстеження користувачів

За повідомленням Reuters, проти Google був поданий колективний позов за звинуваченням у незаконному вторгненні в особисте життя мільйонів користувачів. Американський холдинг Alphabet Inc, частиною якого є Google, може бути оштрафований на 5 мільярдів доларів.

Звинувачення пов’язано з відстеженням входу приватних користувачів в інтернет-браузери.

Згідно з позовом, поданим до федерального суду в Сан-Хосе, штат Каліфорнія, Google збирає дані через Google Analytics, Менеджер оголошень Google та інші додатки та плагіни для веб-сайтів, включаючи додатки для смартфонів, незалежно від того, натискають користувачі на оголошення, підтримувані Google.

“Таким чином, Google збирає інформацію про друзів і захоплення споживачів, їх улюблених продуктах харчування, купівельних звичках і навіть про «найінтимніші і потенційно незручні речі», які вони шукають в Інтернеті”, – йдеться в скарзі.

Google “не може продовжувати брати участь в таємному і несанкціонованому збиранні даних майже про кожного користувача з комп’ютером або телефоном”.

За словами представника компанії Хосе Кастанеди, «кожен раз, коли ви відкриваєте нову вкладку інкогніто, ви отримуєте попередження про те, що веб-сайти можуть збирати інформацію про ваші активності в Інтернеті».

Хоча вони вважають, що робота в Інтернеті захищена від відстеження, експерти з комп’ютерної безпеки давно побоюються, що Google і конкуренти можуть поліпшити профілі користувачів, відстежуючи особистості людей в різних режимах перегляду, комбінуючи дані з конфіденційних (інкогніто) і загальних режимів в інтернеті.

Позов вимагає компенсацію в розмірі не менше 5000 доларів США на кожного споживача за порушення федерального закону про прослуховування телефонних розмов і законів про конфіденційність штату Каліфорнія.