Що потрібно знати про імпічмент в США?

Що таке імпічмент і як він здійснюється? Що відбувається, коли президент Сполучених Штатів піддається імпічменту? Хоча сьогодні цей термін може здатися знайомим, тільки три президенти в історії країни були піддані цій процедурі, або тільки два, тому що в одному випадку глава держави подав у відставку до того, як за імпічмент (звинувачення) проголосували.

У разі визнання провини, президент США Дональд Трамп може стати першим главою держави, який буде знятий з посади Конгресом.

Згідно з Конституцією штату, президент може бути усунений з посади шляхом імпічменту в разі визнання його винним у державній зраді, хабарництві або інших серйозних злочинах і проступки.

Спочатку члени Палати представників обговорюють і голосують про те, чи слід висувати звинувачення проти президента. Комітет нижньої палати з правових питань вже схвалив два звинувачення в зловживанні владою Трампом і перешкоджанні розслідуванню в Конгресі. Сьогодні очікується, що два звинувачення будуть проголосовані в Палаті представників. Для їх просування потрібна проста більшість.

Якщо Палата представників схвалює рішення, починається другий етап імпічменту. Сенат буде проводити процес під головуванням Верховного суду США. Щоб бути засудженим і вигнаним, 2/3 сенаторів повинні проголосувати проти Трампа, що малоймовірно, оскільки Республіканська партія має більшість з 53 сенаторів в Палаті представників на 100 місць. Поки що в історії США немає жодного президента, який був би знятий зпосади сенатським процесом.

Трішки історії

Ендрю Джонсон – сімнадцятий президент Сполучених Штатів і перший, хто був притягнутий до відповідальності. У 1868 році президент спробував незаконно звільнити держсекретаря Едвіна Стентона, а палата представників вирішила домагатися імпічменту. Але голосуванням Сенат не засуджує Джонсона і процес був закритий.

У 1974 році члени Палати представників ініціюють процес проти 37-го президента США Річарда Ніксона. Більшість звинувачень пов’язані з скандалом “Уотергейт”, який стався в 1972 році. Він звинувачується в зловживанні владою, перешкоді розслідування і неповазі до Конгресу. Комітети в нижній палаті проголосували за звинувачення, але процес був припинений після того, як Ніксон пішов у відставку в серпні 1974 року, оскільки було очевидно, що Сенат проголосує за його зверження.

У жовтні 1998 року контрольована республіканцями палата представників розпочала судовий процес у справі про імпічмент проти 42-го президента США Білла Клінтона за неналежні відносини з Монікою Левінські. 19 грудня 1998 року Клінтон був офіційно звинувачений в нижній палаті в лжесвідченні і перешкоджанні розслідуванню. Але 12 лютого Сенат виправдав його, і Клінтон залишився президентом до кінця визначеного терміну.

В історії Сполучених Штатів були судові розгляди у справі про імпічмент проти ряду посад, включаючи суддів, губернаторів та інших.

З 1789 Палата представників 62 рази ініціювала процедуру імпічменту. Палата звинуватила 19 федеральних службовців: 15 федеральних суддів, в тому числі трьох окружних суддів, одного суддю апеляційного суду і одного суддю Верховного суду; двох президентів (Ендрю Джонсон і Білл Клінтон, які пізніше були виправдані в Сенаті); одного міністра і сенатора.

З 19 справ, дві не постали перед судом, оскільки обвинувачені покинули свої посади, сім виправдані і вісім засуджені.