У Шотландії проголосують за проведення другого референдуму

Шотландський парламент проголосує за проведення нового референдуму про незалежність, повідомляють ЗМІ.

Шотландський уряд не може вести переговори з британським кабінетом, в зв’язку з чим голосування в законодавчому органі буде використане, як спроба тиску. Голосування пройде символічно – за кілька днів до того, як Великобританія покине ЄС.

У п’ятницю, перший міністр Шотландії Нікола Стерджен презентує «наступні кроки компанії що до забезпечення майбутнього Шотландії, як незалежної держави».

Промова лідера шотландської національної партії призначена на день Брекзіта. У середу в шотландському парламенті відбудуться дебати з проханням до депутатів підтримати референдум про незалежність і  підтвердити свою позицію, стосовно того, що «народ Шотландії має право визначати своє майбутнє».

На початку цього місяця Борис Джонсон відхилив прохання Стерджена про передачу повноважень Единбургу.

Перед дебатами Стерджен прокоментував: «П’ятниця стане сумним днем ​​для Шотландії, оскільки нас виведуть з ЄС проти нашої волі».

Пропозиція, представлена ​​адміністрацією шотландської національної партії, також закликає уряд Великобританії дійти згоди з шотландським урядом про дату і спосіб проведення референдуму. Уряд Шотландії пропонує провести референдум в 2020 році.

Шотландські націоналісти і зелені мають більшість у місцевому парламенті, і ця пропозиція, швидше за все, буде прийнята.

Шотландська національна партія отримала 48 з 59 місць в грудневому регіональному парламенті. Нікола Стерджен пообіцяв провести другий референдум про незалежність в кінці 2020 року.

На референдумі в 2014 році більшість шотландців проголосувало проти виходу зі складу Великобританії, але вони підтримали рішення і далі залишатися в ЄС в плебісциті 2016 року, що і використовує Шотландська національна партія для збільшення підтримки своїх ідей в другому референдумі про незалежність.