Допитується колишній командир ОАК в Гаазі

Колишній головнокомандувач Косівською армією Азем Сулія відбув до Гааги. Там його допитають у Спеціальному трибуналі з військових злочинів в Косово, повідомляє МВС.

Інформація про це розміщена в соціальних мережах радником президента Хашимом Тачі, який підкреслює, що у медалі є дві сторони. «У житті вчителя, професора, колишнього політв’язня і борця за свободу Азема Сула є тільки одна істина – відданість свободі та незалежності Косово».

Сулія був викликаний міжнародним трибуналом в якості підозрюваного у скоєнні військових злочинів під час війни 1998-1999 рр. Спеціальний парламент в Гаазі, який користується популярністю у косовській громадськості як “суд ОАК”, був створений в серпні парламентом Косово. 2015 рік під тиском міжнародної спільноти його очолюють міжнародні прокурори та судді. Формально його діяльність почалась 14 січня 2019 року із допиту одного з колишніх командирів ОАК. ЮНЕСКО нагадує, що близько 300 колишніх лідерів або членів ОАК були запрошені для дачі показань у якості обвинувачуваних або свідків злочинів проти цивільного албанського та сербського населення в Косово під час війни з Сербією.