Водомети проти демонстрантів в Ізраїлі, які виступали проти Нетаньяху

“Ізраїльська поліція використовувала водомети для розгону демонстрантів в центральному Єрусалимі і заарештувала щонайменше 55 з них після того, як вночі спалахнули сутички – тисячі людей влаштували акцію протесту проти прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху”, – повідомляє Associated Press.

В останні тижні пройшла серія демонстрацій, які закликають до відставки Нетаньяху, посилаючись на судові процеси по корупції та неефективне управління його урядом в умовах епідемії коронавіруса.

Протест біля резиденції прем’єр-міністра почався після заходу минулої ночі і спочатку був в цілому мирним. Невелика зустрічна акція протесту на підтримку Нетаньяху пройшла неподалік, два табори були розділені металевими барикадами і масованою поліцейською присутністю.

Поліція сказала, що вони приєдналися, щоб розігнати протестуючих, коли ті намагалися пройти через місто. Сьогодні спецназ штурмував мітинг, прибравши сотні протестувальників.

Ізраїль ввів загальну блокаду, коли перші випадки коронавіруса з’явилися в березні, і до травня в значній мірі вдалося стримати спалах. Але потім після зняття практично всіх обмежень кількість випадків захворювання зросла.

Офіційні джерела повідомляють про більш, ніж 57 000 інфікованих і, щонайменше, 442 загиблих. Більше 24 000 пацієнтів одужали.

Уряд єдності, сформований в травні після трьох парламентських виборів менш ніж за рік, малв визначити пріоритетність цієї пандемії. Замість цього на нього вплинула внутрішня боротьба і не вдалося досягти чіткого розуміння політики боротьби з пандемією.

Тим часом, Нетаньяху звинувачують у хабарництві, шахрайстві і зловживанні довірою в ході ряду тривалих розслідувань корупції. Критики кажуть, що він більше зосереджений на тому, щоб уникнути юридичної відповідальності, ніж на стримуванні пандемії. Багато хто припускає, що він має намір призначити чергові вибори.

Він закликав демонстрантів не вступати в конфлікт з поліцією, заявивши, що це призведе до анархії.