Глава МІ-5 застерігає британців про шпигунів з Росії і Китаю

Глава британської контррозвідувальної служби МІ-5 закликав британське населення ставитися до загрози шпигунства з боку Росії і Китаю так же пильно, як і до тероризму, попередивши, що іноземні шпигуни намагаються вкрасти технології, посіяти розбрат і атакувати інфраструктуру, повідомляє Reuters.

Напади на Сполучені Штати 11 вересня 2001 року, майже 20 років тому, зробили боротьбу з тероризмом головним пріоритетом для західних спецслужб, з величезними ресурсами, зосередженими на загрозу, що виходить від місцевих і іноземних екстремістів.

Але зростаючу довіру пострадянської Росії і підйом Китаю змусили найбільш впливових керівників західних спецслужб повернутися до старомодної контррозвідки або шпигунів, які б’ються з іншими шпигунами в постійній грі в кішки-мишки.

Генеральний директор МІ-5 Кен Маккаллум сказав, що британська розвідка запобігла 10 000 таємних спроб іноземних шпигунів маніпулювати простими людьми в Великобританії.

Наслідки шпигунства з боку іноземних держав можуть варіюватися «від розчарування і незручностей, від втрати коштів для існування і, можливо, до загибелі людей», – сказав Маккаллум в промові в Thames House, лондонської штаб-квартирі MI-5.

«Тобі не потрібно боятися, але включити».

«З часом ми повинні забезпечити таку ж обізнаність громадськості та стійкість до погроз з боку держави, як ми це робили протягом багатьох років щодо тероризму», – сказав він в уривках зі своєї промови, опублікованій MI-5.

«Вам не потрібно боятися, ви повинні брати участь», – сказав Маккаллум.

Британські шпигуни стверджують, що Китай і Росія намагалися вкрасти комерційно важливі дані і інтелектуальну власність, а також втрутитися в політику і сіяти дезінформацію.

Пекін і Москва кажуть, що Захід параноїдально відноситься до змов. І Росія, і Китай заперечують втручання за кордон, спроби вкрасти технології, проведення кібератак або сіяння розбіжностей.

Маккаллум, професійний шпигун, сказав, що країна повинна усвідомлювати загрозу іноземного шпигунства.

«Ми бачимо, як британські університети і дослідники крадуть або копіюють їх результати; ми бачимо, що підприємства позбавлені переваги, заради якого вони наполегливо працювали », – сказав він.

«О пів на шансів ворожі агенти порушать роки терплячих британських досліджень або інвестицій. Це відбувається у великих масштабах. І це впливає на всіх нас. Робочі місця в Великобританії, державні служби в Великобританії, майбутнє в Великобританії».

МІ-5 почала свою діяльність як контррозвідка в 1909 році, спочатку зосередивши увагу на загрозу з боку Німеччини, а потім після Другої світової війни, зосередивши увагу на загрозу холодної війни, створеної радянськими агентами.

Маккаллум також повідомить про небезпеки, що виходять від Північної Ірландії, вкрай правих угруповань і виведення військ з Афганістану.