Brexit все ближче, а перспективи все туманніші

У суботу, 9 березня, Великобританія і Євросоюз зупинилися за півкроку до узгодження всіх нюансів угоди про Brexit.

Дивлячись на ситуацію, яка складається навколо виходу Великобританії зі складу Європейського союзу, закрадаються сумніви в поширеній думці, що тільки українці роблять все в останній день. Виявляється, що прокрастинація властива і політикам, які перебувають на найвищому рівні, від вирішення яких залежить, як будуть жити десятки і сотні мільйонів громадян як в Британії, так і в Євросоюзі.

Ось-ось має відбутися голосування в Палаті громад британського парламенту, а переговори між урядом Терези Мей і Єврокомісією знову зайшли в глухий кут. Каменем спотикання, як прогнозували багато експертів, стало питання про ірландський кордон. Великобританія в черговий, і можливо, в останній раз відхилила план, який запропонували представники ЄС.

У суботу, 9 березня, все вже йшло до того, угода буде підписана, але все сталося не так. Офіційний Лондон знову відхилив пропозицію Єврокомісії щодо ірландського кордону.

У понеділок посли 27 країн ЄС провели зустріч за закритими дверима, на якій були проінформовані, що «переговорні групи були близькі до угоди». Однак прем’єр-міністру Терезі Мей не вдалося переконати членів свого кабінету, про що вона і повідомила президенту Єврокомісії Жану-Клоду Юнкеру по телефону увечері в неділю.

Швидше за все, Мей продовжить переговори з Юнкером аж до самого голосування в британському парламенті, яке має відбутися сьогодні, 12 березня. Якщо депутати знову не проголосують за угоду, то залишається тільки два варіанти: вихід з ЄС без угоди або відстрочення Brexit після запланованої дати 29 березня.

Як стало відомо пізно ввечері в понеділок, 11 березня, Терезі Мей все-таки вдалося досягти компромісного рішення на переговорах з главою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером в питанні про ірландський кордон. За її словами, вона виконала всі вимоги депутатів британського парламенту. Тепер, як то кажуть, м’яч на їхньому боці поля.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що відстрочка виходу Британії з ЄС цілком імовірна.

Німецький автоконцерн BMW вже повністю готовий до виходу Великобританії зі складу Європейського союзу.