Вартість навчання в британських університетах повинна бути знижена

«Розмір плати за навчання в британських університетах повинен бути знижений»,- такий висновок урядового звіту про вищу освіту у Великій Британії. На даний час рік навчання в Великобританії коштує 9 250 фунтів. Це астрономічна сума в порівнянні з грошима, які студенти платять в інших країнах Європейського Союзу.
У звіті пропонується знизити плату за навчання до 7500 фунтів на рік.
Українці, як і їх колеги з інших країн, що не входять до ЄС платять сьогодні від 10000 до майже 60000 фунтів на рік в залежності від обраного напрямку. Ці суми можуть викликати у вас запаморочення.
Як правило, гуманітарні науки обходяться дешевше, але, наприклад, студенти-медики з-за меж Союзу, в тому числі і українці, платять до 58 тисяч фунтів на рік. Тільки люди з дуже багатих сімей або надзвичайно талановиті люди, які отримали спеціальні стипендії, можуть дозволити собі такі витрати. До цього слід додати прожитковий мінімум, який є абсолютно окремим і досить значним.
Варто підкреслити, що Шотландія використовує зовсім іншу систему освіти, ніж Англія або Уельс. Навчання в шотландських університетах є безкоштовним як для шотландців, так і для громадян Європейського Союзу. Однак невідомо, як це буде виглядати після «брексіта». Сполучене Королівство має покинути Спільноту до кінця жовтня цього року, але термін був продовжений двічі.
Британські університети є одними з кращих в світі. Наприклад, Оксфордський і Кембриджський коледжі зайняли перше і друге місця в рейтингу цього року. Дев’яте місце також зайняв Імперський коледж з Лондона, відомий своїм надзвичайно високим рівнем викладання. Не дивно, що студенти Європейського Союзу, а також українці прагнуть вчитися у Великобританії. Дипломи британських університетів дають їм престиж і більше шансів знайти добре оплачувану роботу. На жаль, «Брексит» – якщо це все-таки станеться – може радикально все змінити.