Ердоган пропонує заходи щодо боротьби з інфляцією та високими цінами на електроенергію

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган оголосив про пакет заходів, спрямованих на полегшення становища домогосподарств та підприємств, які постраждали від високої інфляції та високих рахунків за електроенергію. Про це повідомляє Ассошіейтед Прес.

Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що влада працюватиме над відновленням колишнього рівня тарифів на електроенергію. Державну допомогу отримають понад 4 млн. домогосподарств у Туреччині з населенням 84 млн. осіб.

Громадяни більше не платитимуть за тим самим тарифом, що й бізнес. Ердоган додав, що малий бізнес також зможе скористатися державною допомогою та отримати компенсацію за високі рахунки за електрику та газ.

Інфляція в Туреччині досягла найвищого рівня зростання за 20 років – 49%. Вона «з’їла» заощадження громадян, ускладнивши навіть покупку основних продуктів. На думку експертів, інфляція може бути вищою, ніж каже уряд.

Домогосподарства та підприємства постраждали ще більше після того, як влада підняла ціни на електроенергію у січні. Рахунки домогосподарств збільшилися на 50%, а рахунки підприємств – більш ніж на 100%.

Високі ціни також спричинили протести в країні. Ресторани приклеювали свої рахунки за електрику до вікон, щоб усі бачили, як вони ледве зводять кінці з кінцями.

“Ми продовжуємо прислухатися до голосу людей і допомагати домогосподарствам і підприємствам справлятися з високими рахунками”, – сказав Ердоган. Президент додав, що інфляція – це тимчасова проблема, і уряд її контролюватиме.

Раніше цього тижня Ердоган зменшив ПДВ на продукти.

Критики звинувачують Ердогана в інфляції, що сприяло зниженню відсоткових ставок. Ключова відсоткова ставка Туреччини від вересня впала на 500 пунктів. Турецька ліра досягла рекордно низького рівня у грудні, а ціни на товари та послуги різко зросли.