Вакцини COVID для всіх жителів Великобританії, навіть для іммігрантів без документів

Іммігранти, які не мають необхідних документів і дозволів на проживання у Великобританії, як і раніше зможуть отримувати вакцини від COVID-19 без перевірки статусу. Про це повідомив британський уряд.

Кожен житель Великобританії може зареєструватися у лікаря і отримати доступ до безкоштовної медичної допомоги першої лінії незалежно від свого імміграційного статусу.

Деякі дані передаються до міністерства внутрішніх справ, яке відповідає за прикордонний контроль і розслідування нелегальної імміграції, включаючи депортацію тих, кому не дозволено залишатися.

Однак британське міністерство охорони здоров’я роз’яснило співробітникам Національної служби охорони здоров’я (NHS), що люди, які отримують вакцину від COVID-19, а також здають аналізи і проходять лікування, не підлягають перевірці імміграційного статусу.

«Вакцини проти коронавіруса будуть пропонуватися безкоштовно всім, хто живе у Великобританії, незалежно від імміграційного статусу», – сказав представник уряду.

Британія розраховує на свою найбільшу на сьогоднішній день програму вакцинації, як на вихід з однієї з найстрашніших епідемій в світі, в результаті якої загинуло понад 112 000 осіб.

На сьогоднішній день в країні вакциновано більше 11 мільйонів чоловік вакцинами американо-німецького консорціуму Pfizer/BioNTech або Оксфордського університету і британо-шведської фармацевтичної компанії AstraZeneca.

Уряд поставив мету до кінця цього тижня вакцинувати 15 мільйонів найбільш вразливих людей.

Невідомо, скільки людей без чинного легального статусу проживає у Великобританії. За деякими оцінками, їх число досягає 1,3 мільйона.

Тим часом, британська влада також побоюються, що велика кількість людей з числа жителів Африки і південноазіатських спільнот можуть відмовлятися від участі в вакцинації через недовіру.