Українська влада взяла рекордно дорогі європейські кредити

З виплатою боргів в Україні спостерігається напружена ситуація, тому, щоб, як-небудь вибратися зі скрутного становища уряд України був змушений випустити єврооблігації, відсоток по яких рекордний за всю історію.

 еврооблигации

Вибиратися з боргової ями виявляється набагато складніше, ніж здається на перший погляд. До державної скарбниці за кілька місяців грошей стало на третину менше. Виною всьому – оплата за боргами, в яких Україна як в шовках.

Поки Міжнародний валютний фонд визначається з термінами чергового траншу, можуть пройти місяці, а борги потрібно віддавати зараз. От і змушений уряд, не чекаючи дешевого кредиту МВФ, випускати єврооблігації під рекордно високу для України процентну ставку.

П’ятирічні єврооблігації випущені під 9 відсотків, а десятирічні – 9,75 відсотків річних. Це рекордна процентна ставка, під яку коли-небудь наша країна розміщувала єврооблігації. На думку фінансових аналітиків Нацбанку, більш низькі відсотки Україні сьогодні недоступні.

Все тому, що як зазначає директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, «інтерес до українських цінних паперів на сьогодні невеликий. Саме це й пояснює таку високу процентну ставку». На думку експерта, такий рекордно високий відсоток однозначно свідчить про низьку довіру до України. Вихід з цієї складної ситуації з державними фінансами О. Устенко бачить в скороченні дефіциту бюджету країни, щоб не доводилося брати чергові кредити.

Нагадаємо, раніше ми писали про постійному збільшенні боргів українських громадян за послуги житлово-комунального господарства.

Джерело: www.eurabota.ua

06.11.2018