Українським банкам буде потрібна додаткова докапіталізація

На думку виконавчого директора Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олени Коробкової, якщо гривня девальвує на 10-15 відсотків, то для підтримки стабільності банківської системи потрібно буде провести додаткову докапіталізацію майже всіх банків країни.

Фінансові експерти напередодні обговорювали ситуацію, що склалася на презентації рейтингу фінансового здоров’я банків Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД).

Зокрема Коробкова підкреслила: «Останні події спричинять додаткові витрати для світової економіки. Це може привести до послаблення попиту на український експорт і позначитися на банківській системі. Якщо курс буде відхилятися десь на 10-15 відсотків, майже кожен банк буде мати потребу в додатковому капіталі».

Експерт МЦПД Єгор Киян зазначив, що в разі глобального економічної та фінансової кризи, девальвація гривні неминуча. «З одного боку, слабка гривня дасть можливість швидко наповнити бюджет, а експортерам – отримати конкурентні переваги. Ситуація така, що розхитування ринку і паніка можуть бути небезпечнішими, ніж криза»,– підкреслив Киян.

Якщо кризові явища найближчим часом будуть наростати, то ймовірність того, що позичальники українських банків стануть неплатоспроможними збільшиться.

Нагадаємо, раніше ми писали, що американський фінансовий конгломерат Morgan Stanley рекомендував своїм клієнтам скоротити вклади в єврооблігації України. Це призвело до різкого зниження котирувань українських євробондів.

За підсумками 2019 року банківська система України отримала рекордний прибуток – 59,6 мільярда гривень.