Петро Порошенко повернувся до України

Колишній президент України Петро Порошенко повернувся до країни, щоб постати перед судом за звинуваченням у державній зраді, яку він називає «політично вмотивованою». Про це повідомляє The Guardian.

Порошенка зустріли кілька тисяч тріумфуючих прихильників у київському аеропорту, куди він прибув рейсом із Варшави сьогодні вранці. Деякі люди несли плакати з написами «Нам потрібна демократія» та «Стоп репресіям».

За наявними даними, з аеропорту екс-глава держави вирушив прямо до суду, який вирішить, чи залишити його під вартою до закінчення розслідування та суду чи випустити під заставу.

Прокуратура України стверджує, що Порошенко, власник кондитерської компанії Roschen та один із найбагатших українських бізнесменів, був причетний до продажу великих партій вугілля, що сприяло фінансуванню проросійських сепаратистів на сході України у 2014-2015 роках.

Активи Порошенка було заморожено у рамках розслідування. Якщо його визнають винним, то йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Екс-президент наполягає на своїй невинності та звинувачує свого наступника на посаді президента Володимира Зеленського у спробі дискредитувати його політично, щоб відвернути увагу від проблем України, у тому числі економічної кризи та зростаючої кількості смертей від коронавірусу.

Протягом кількох тижнів Порошенко перебував за межами України, зустрічаючись із політичними лідерами у Брюсселі, Берліні та інших європейських столицях.