Кількість українців, що належать до середнього класу швидко скорочується

Згідно зі статистичними даними та загальноприйнятими міжнародними критеріями, до середнього класу в Україні можна зарахувати лише близько 2 відсотків громадян.

Невтішні результати показало останнє оновлення статистичних даних, які нещодавно оприлюднив Держстат України. Виявилося, що людей, яких можна зарахувати до середнього класу, катастрофічно мало. Це в першу чергу негативно впливає на економічний розвиток країни, оскільки саме висока купівельна спроможність громадян підвищує товарообіг.

Згідно з соціологічними дослідженнями 12 відсотків українців мають економити на їжі, не дозволяючи собі найнеобхідніші продукти харчування, ще 32 відсоткам наших співгромадян доводиться збирати гроші, щоб купити новий одяг.

Половина українців має такі доходи, що може задовольнити основні потреби в їжі, одязі та купівлі необхідних послуг. Зокрема, 40 відсотків можуть дозволити в достатній кількості продукти харчування, одяг, взуття та інші регулярні покупки. Але збирати гроші доводитися на недорогу побутову техніку. Тільки кожен десятий українець може легко відкласти за кілька місяців гроші на покупку телевізора, пральної машини, холодильника.

Без особливих труднощів забезпечити свою сім’ю всім необхідним можуть лише 2 відсотки українців, які мають можливість відкладати гроші на покупку нового автомобіля або квартири в новобудові. За всіма параметрами ці люди належать до середнього класу.

Важкі матеріальні умови, в яких доводиться жити українським сім’ям, змушують все більше українців шукати можливість працевлаштування за кордоном. На сьогоднішній день багато країн відчувають великий дефіцит робочої сили, постійно збільшуючи квоти. Наприклад, про збільшення квот на 2019 рік у два рази недавно оголосили уряду Чехії і Румунії.

Джерело: www.eurabota.ua

19.12.2018