Апгрейд 200 гривень. Як виглядатиме новий дизайн купюри

Прес-служба Національного банку України повідомила про те, що Нацбанк представив новий дизайн купюри номіналом в 200 гривень, яка нагадує банкноти номіналом в 20, 100, 500 і 1000 гривень.

Відзначається, що схожість дизайну 200 гривень з іншими сучасними банкнотами буде на рівні наслідування, але все ж основне зображення незмінно з 2007 року. А зміна буде тільки в розташуванні портрета української письменниці Лесі Українки не справа, а в центрі. На зворотному боці незмінно залишилося зображення в’їзної вежі Луцького замку.

Так само варто зауважити, що підвищені елементи захисту банкноти. Це вдосконалений ультрафіолетовий і інфрачервоний захист; зміщений і серійний номер, тепер він буде чорного кольору, шрифт вживають зі змінною висотою символів, а розмістять вертикально по правому краю зі зворотного боку банкноти. Додані два інноваційних захисні елементи: оптичний змінний елемент SPARK виконаний у вигляді стилізовано зображення латаття зі змінним кольором залежно від кута нахилу банкноти, а другий знак – так звана «віконна» захисна стрічка, в якій буде міститися зображення номіналу і графічного знака гривні із застосуванням кінетичного ефекту.

Змін нема хіба що в цвітовій гамі і розмірі купюри. Розмір як за старим зразком складає 75х148 міліметрів.

На купюрах будуть створені рельєфні елементи, шорсткість яких можна буде відчути пальцями. Це зроблено  для зручності людей з вадами зору і представлено у вигляді двох смуг.

За попередніми даними в обіг купюри надійдуть з 25 лютого 2020 року.