Перебоїв поставок імпортних товарів не буде – митниця

Введення в Україні карантину останні кілька днів призвело до того, що багато українців почали терміново закуповувати продукти, особливо ті, які можуть довго зберігатися. В першу чергу, це різні крупи, консерви, цукор, сіль та інше.

Почувши інформацію про закриття державного кордону, багато українських громадян зробили неправильний висновок, подумавши, що і перевезення товарів, особливо продуктів харчування, також буде заборонена. Однак в українській митниці запевнили, що вантажні автомобілі з товарами між країнами курсують без будь-яких обмежень. Кордони закриті тільки для пасажирських автобусів та поїздів, щоб істотно уповільнити поширення коронавируса.

«Сьогодні нам не відомий жоден випадок, коли фуру завернули додому через карантин. Жодна країна не перекрила вантажні перевезення. Продукти на полицях супермаркетів будуть – фури з товарами курсують між країнами без перешкод»,– написано на сторінці митної служби в Facebook.

Також підкреслюється, що дефіциту не буде, тому, що «90 відсотків споживаних українцями товарів вітчизняного виробництва. Немає критичної залежності від імпортних продуктів харчування».

Звичайно, такі повідомлення повинні були розміщуватися на всіх платформах в Інтернеті і по інших каналах комунікації більш оперативно. Тоді панічні настрої частини українських громадян були б набагато меншими. Найкращим доказом слів митників буде те, що в найближчі дні полиці в магазинах і супермаркетах будуть заповнені всім необхідним.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що 61 відсоток українських компаній побоюються падіння обсягу продажів.

За даними Державної служби статистики України, за підсумками січня вартість імпортних товарів виявилася на 140 мільйонів доларів менша, ніж вартість товарів, відправлених на експорт.