Тиск на зростання зарплат в 2019 році трудова міграція надавати не буде

Аналітики Національного банку України переконані, що, незважаючи на безперервний великий потік трудової міграції, цей факт в наступному році не буде мати істотного впливу на заробітні плати всередині країни.

 НБУ

Зростання заробітних плат вже не буде такою мірою залежатиме від збільшення числа українців, які роботі за кордоном віддають більшу перевагу, ніж спроб працевлаштуватися за місцем проживання. Такі тренди наступного 2019 року прогнозують експерти НБУ.

Разом з тим, в Нацбанку вважають, що подальший відтік великого числа працівників різних професій і кваліфікацій такими високими темпами, які спостерігаються останні два роки, в найближчому майбутньому може сприяти появі диспропорцій і напруги на внутрішньому ринку праці. Цей факт може вплинути не тільки на розкручування інфляційних процесів, але і на зниження економічного потенціалу країни, що в кінцевому підсумку загрожує втратою динаміки зростання валового внутрішнього продукту.

Як відзначають експерти Національного банку, процес наближення заробітних плат в Україні до зарплат сусідніх країн, хоча і не такий швидкий, як хотілося б українським громадянам, сприятиме поступового зменшення кількості українців, які виїжджають працювати за кордон.

Нагадаємо, раніше ми писали про високих заробітних платах, які отримують програмісти, що працюють в українських компаніях.

Джерело: www.eurabota.ua

07.11.2018