Фінансові донори оплатили рахунки за воду і газ 55 000 сімей в Туреччині

Рахунки за воду і природний газ близько 55 000 сімей в Туреччині були оплачені фінансовими донорами всього за два дні. Їх загальна сума становить понад 7 мільйонів турецьких лір. Згідно з даними, анонімні благодійники оплачують близько 60 рахунків кожну хвилину.

Мер Стамбула Екрем Імамоглу виступив з ініціативою 4 травня, а вчора був відкритий веб-сайт Hanging Account.

На ньому родини, затверджені муніципалітетом, які потребують фінонсову допомогу, публікують рахунки, які вони не можуть оплатити, і донори вибирають, на яку суму вони можуть їм допомогти. Прес-секретар муніципалітету Мурат Онгун сказав, що через кібератаки з-за кордону доступ до сайту за межами Туреччини був тимчасово заблокований.

Оголошуючи про початок кампанії, Екрем Імамоглу сказав, що муніципалітет відклав оплату рахунків за воду на три місяці. Але пізніше вони повинні будуть бути оплачені разом з новими боргами, які накопичилися за цей час, що ускладнить життя людям. “Однак через юридичні обмеження рахунки за природний газ не можуть бути відкладені”, – додав Екрем Імамоглу.

Вчора, на вимогу регулятора ринку, було розпочато розслідування щодо Стамбульської газової компанії (IGDAS). Причина – скарги споживачів на занадто високі рахунки за невраховані періоди. На свій захист компанія заявила, що епідемія коронавіруса ускладнила облік рахунків через ризик для здоров’я, як працівників, так і абонентів, число яких дуже велике – близько 6,5 мільйона. Директор компанії уточнив, що і клієнти, і регулятор ринку були попереджені заздалегідь.

Раніше мер Стамбула вказував, що продовольчі пакети будуть, як і раніше, поширюватися серед 530 000 малозабезпечених сімей до кінця Рамадану.

Вони доставляються командами і машинами муніципалітету і узгодженими місцевими чиновниками. Понад 280 000 чоловік отримали фінансову допомогу за електронними картками громадського транспорту. Триває щорічна допомога в розмірі 3200 турецьких лір для 30 000 учнів та студентів.

В Анкарі муніципалітет відкрив свій перший магазин, що пропонує товари, вироблені жіночими кооперативами та асоціаціями. Метою є підтримка місцевих виробників. Магазин набув популярності, в тому числі завдяки тому, що ціни на товари в ньому на третину нижче, ніж у аналогічних в інших супермаркетах.

Муніципалітети також піклуються про бездомних тварин, для яких також розподіляються продукти харчування. Це також запобігає ризику того, що собаки будуть голодувати і нападати на людей. Кішки є одним з найулюбленіших тварин в місті Босфор, так як вони є природним ворогом гризунів.

Раніше президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган звинуватив мерів опозиції в декількох найбільших містах країни в спробі створити «державу в державі» з кампаніями по збору коштів, паралельних президентським. Ініціатива по пожертвам, висунута Ердоганом для боротьби з впливом коронавіруса, на сьогоднішній день зібрала понад 1,9 мільярда турецьких лір.

Кампанія була оголошена турецьким лідером 30 березня, коли він оголосив, що жертвує сім своїх зарплат, а міністри і законодавці від правлячої Партії справедливості і розвитку пожертвували понад 5,2 мільйона турецьких лір. Це було початком ініціативи, в якій брали участь великі суми бізнесменів, компаній і громадських діячів, а також багато дрібних донорів.